Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op vakantie naar de Griekse eilanden

Rate this post

Ontdek de charme van Kos, Zakynthos, Rhodos en andere eilanden van Griekenland

Griekenland is al jarenlang onder jong en oud een van de populairste bestemmingen voor een zomervakantie. Vanwege de afstand kiezen de meeste mensen voor een vliegvakantie naar dit prachtige land, dat bekend staat om zijn vele eilanden met de typische witte gebouwen met blauwe daken, al parelwitte stranden en azuurblauwe zee.

Op het vasteland zijn Athene en Thessaloniki als twee grootste steden van Griekenland erg in trek. Maar de meeste vakantiegangers kiezen voor een van de vele Griekse eilanden. De meeste toeristische eilanden hebben een eigen luchthaven waar je rechtstreeks naartoe kunt vliegen. De kleinere eilanden zijn bereikbaar met de boot of via een binnenlandse vlucht, met de internationale luchthaven van Athene als tussenstop.

Griekse eilanden: genieten van zon, zee, strand én cultuur

Van de maar liefst zesduizend Griekse eilanden zijn er meer dan tweehonderd bewoond. Wat het mooiste eiland in Griekenland is? Of de beste vakantiebestemming? Dat is moeilijk te zeggen. Door hun geïsoleerde ligging hebben alle eilanden hun eigen charme. Zon, zee en strand vind je natuurlijk op elk Grieks eiland, Maar het ene is bijvoorbeeld wat bosrijker, terwijl je op het andere juist meer cultuur en historie aantreft.

Onze favoriete eilanden in Griekenland

Wij zetten onze vijf favoriete Griekse eilanden voor je op een rijtje. In willekeurige volgorde.

Zakynthos

Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden in de Ionische Zee, tussen het westen van Griekenland en Italië. Zakynthos is het derde grootste en meest zuidelijke van deze Zeven (grote) Eilanden, of Heptanissa in traditioneel Grieks, waar ook Corfu toe behoort.

Zakynthos telt circa 41.000 inwoners, waarvan er ongeveer 13.000 in de gelijknamige hoofdstad wonen. Op je vakantie naar Zakynthos, moet je zeker een bezoekje brengen aan Zante, of Zakynthos-stad. Bij een grote aardbeving in 1953 werd de stad bijna compleet verwoest. Maar door de herbouw volgens oude bouwplannen en de historiserende nieuwbouw, is daar tegenwoordig nog weinig van te merken.

Zakynthos staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen en zeegrotten, waarin het wit van de grotten zich vermengt met het blauw van de zee, wat voor een prachtig kleurenspel zorgt. Deze grotten vind je aan de noordkust van het eiland.

Tijdens je verblijf op Zakynthos, of vakantie op een van de andere eilanden in de buurt, moet je zeker een bezoekje brengen aan Navagio Beach, beter bekend als Shipwreck Beach, vernoemd naar het scheepswrak dat symbolisch is geworden voor Zakynthos. Dit scheepswrak, de Panagiotis, ligt er sinds 1980 en strandde terwijl het smokkelwaar vervoerde.

Kos

Kos ligt in de Egeïsche zee en maakt net als Rhodos deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos, of de Twaalf Eilanden. Het eiland ligt niet ver van de Turkse kust, tussen Samos en Kreta.

Het eiland Kos heeft circa 33.000 inwoners, waarvan twee derde in de hoofdstad woont die naar dezelfde naam luistert. In de Hellenistische periode, de bloeitijd van het oude Griekenland, was Kos beroemd om zijn sanatorium, gesticht door Hippocrates van Kos, de grondlegger van de moderne geneeskunde. Denk ook aan de eed van Hippocrates. De ruïnes van het Asklepieion van Kos liggen ongeveer 4 km ten zuidwesten van de hoofdstad en mogen niet ontbreken op je to-do-list tijdens je vakantie op Kos.

In de hoofdstad zelf vind je ook tal van bezienswaardigheden, zoals de oude marktplaats, het 14e-eeuwse kasteel Neratzia en de Plataan van Hippocrates, de boom waaronder Hippocrates volgens de overlevering zijn leerlingen zou hebben onderwezen. In de stad vind je ook vele leuke eetgelegenheden en terrasjes.

Naast Kos-stad zijn het dorpje Antimachia en het toeristisch bergdorpje Zia een bezoekje waard. Natuurlijk kun je op Kos ook lekker aan het strand luieren. Het bekendste strand van Kos is Lambi Beach, ten noordwesten van de hoofdstad.

Rhodos

Rhodos, of Rodos, behoort net als Kos tot de Dodekanesos. Het is het grootste van de Twaalf Eilanden en het op drie na grootste eiland van Griekenland. Rhodos groeide in de jaren 80 en 90 uit tot een van de bekendste en populairste Griekse vakantiebestemmingen.

Van de 115.000 eilandbewoners woont bijna de helft in Rhodos-stad, in de noordpunt van het eiland. De oude stad van Rhodos staat op de Werelderfgoedlijst en stad herbergt vele bezienswaardigheden uit de Hellenistische, Byzantijnse, Turkse en recente Italiaanse periode. Onder meer in de vorm van kerken en moskeeën. Van de Kolossus van Rhodos, een van de zeven klassieke wereldwonderen, zijn helaas nooit archeologische overblijfselen aangetroffen.

Bij het horen van ‘akropolis’, denk je misschien aan de Akropolis van Athene. Maar ook Rhodos heeft zijn eigen akropolis, wat eigenlijk niet meer is dan het hoogste punt in een stad. Vanwege de ligging werden hier vaak stadsburchten, paleizen en tempels gebouwd. Zo compleet als het Parthenon, de bekende Atheense tempel, zijn de gebouwen van de Akropolis van Rhodos niet. Van de tempels is niet veel over. Maar het theater (odeon) en het stadion zijn nog redelijk intact en moet je zeker eens bezoeken.

Kreta

Kreta mag als grootste Griekse eiland en populairste vakantie-eiland niet ontbreken. Het is ook het meest zuidelijk gelegen van de grote Griekse eilanden en heeft twee vliegvelden, waaronder de internationale luchthaven in de hoofdstad Iraklion, of Heraklion, de op drie na grootste stad in Griekenland.

Kreta heeft zo’n 630.000 inwoners en de hoofdstad Iraklion telt ongeveer tweemaal zoveel inwoners als Amsterdam. Dicht bij de hoofdstad ligt de archeologische plaats Knossos, de hoofdstad van Kreta tijdens de Minoïsche beschaving en eeuwenlang de grootste stad in Griekenland. In de Griekse mythologie was Knossos de stad van de koning Minos, die er een labyrint liet bouwen, waar de Minotaurus, half mens, half stier, werd opgesloten. In Knossos vind je nog tal van overblijfselen van de Kretenzische beschaving.

Een van de bekendste plaatsen op Kreta is de badplaats Chersonissos, vooral een geliefde vakantiebestemming onder jongeren.

Kreta heeft naast Knossos nog vele andere bezienswaardigheden, waaronder de Samariakloof, de smalste kloof ter wereld met op sommige plekken wel 500 meter hoge rotswanden. Een van de bekendste stranden van Kreta is Vai Beach, aan de oostkust, bekend om zijn (dadel)palmen. Als je op vakantie gaat in de havenplaats Sitia, moet je dit strand zeker eens bezoeken.

Op het onbewoonde eilandje Spinalonga, vlak voor de kust van het schiereiland Kalidonia, vind je een indrukwekkend Venetiaans fort en de ruïnes van een leprakolonie. Spinalonga wordt daarom ook wel het ‘lepra-eiland’ genoemd.

Agios Nikolaos, of Sint Nikolaas, is een leuk (toeristen)stadje op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Iraklion en staat bekend om zijn ‘bodemloze’ binnenmeer Voulismeni. Echt bodemloos is dit meertje natuurlijk niet, maar met 64 meter is het wel behoorlijk diep.

Santorini

Last but not least: Santorini. Deze populaire vakantiebestemming behoort tot de Cycladen, een groep van 33 eilanden in de Egeïsche zee. Het eiland Santorini behoort zelf tot een grotere groep eilanden met dezelfde naam.

De vorm van de eilandengroep is ontstaan door een grote vulkaanuitbarsting in de Minoïsche periode: de Minoïsche uitbarsting, waarbij de oude havenstad en archeologische vindplaats Akrotiri onder maar liefst 50 meter puimsteen verdween. De uitbarsting veroorzaakte tevens een grote tsunami, die voor een enorme verwoesting op Kreta moet hebben gezorgd.

Aan deze vulkaanuitbarsting ‘dankt’ Santorini zijn typische zwarte vulkaanstranden. Aan de randen van de kraters zijn dorpen gebouwd, met de kenmerkende witte kerkjes met felblauwe koepels. Een van die dorpjes is het sprookjesachtige Firostefani, op het hoogste punt van Santorini, dat vanaf de steile kliffen een prachtig uitzicht op zee biedt en mede daardoor een erg populaire vakantiebestemming is.

Waar Kreta de bakermat vormde van de Minoïsche beschaving, is Santorini waarschijnlijk de geboorteplaats van de ongeveer even oude, maar korter durende Cycladische beschaving, die mede door de vulkaanuitbarsting teloor is gegaan.