Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Smullen op z’n Grieks!

Rate this post

Wie het over Griekenland heeft, heeft het hoogstwaarschijnlijk ook over lekker eten! Gastvrijheid is sowieso iets voor de Grieken natuurlijk echt om bekend staan, maar lekker eten hoort voor hun ook zeker bij het ontvangen van gasten. Maar niet alleen bij het ontvangen van gasten: eten is een way of life voor de Grieken. De zon, die overuren draait in Griekenland, draagt natuurlijk zeker wel bij aan de smaakbeleving van al dat lekkers.. Samen met het leuke restaurantpersoneel zal je Griekse vakantie zeker een culinair avontuur worden als je openstaat voor nieuwe ervaringen!

Je hoeft echter natuurlijk niet per se in Griekenland te zijn om lekker Grieks te eten. Veel van de Griekse toppers zijn met de juiste ingrediënten en veel liefde ook prima in je eigen keuken te maken. Zolang je ingrediënten maar goed zijn en lekker vers, zet je zo een authentieke Griekse maaltijd op je Hollandse eettafel!
Wij hebben alvast een paar lekkere suggesties voor je op een rijtje gezet die niet al te moeilijk zijn en ook door de Grieken zelf met smaak worden gegeten. Maar, neem ook zeker eens de moeite om zelf op onderzoek uit te gaan en de veelzijdige, per streek verschillende, cuisine van Griekenland te leren. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Moussaka

Laten we beginnen met een smakelijk hoofdgerecht, het bekende en geliefde Moussaka! Dit is een gerecht dat eigenlijk in de hele Balkan wordt gegeten, maar wat ieder individueel land zichzelf echt eigen heeft gemaakt. Zo eten de Hongaren Moussaka met veel aardappel, maar de Grieken gebruiken liever wat meer groenten zoals courgette, aubergine en veeel tomaten! Zo wordt het echt een complete maaltijd die de Grieken dan ook graag voor het hele gezin serveren.
Het recept is niet in een uurtje klaar, maar neem zeker eens de moeite om dit recept eens uit te proberen als je een vrije dag hebt of lekker in het weekend. Het hele gezin zal ervan smullen. Bovendien is het ook prima te bewaren en is het volgende dag misschien wel nóg lekkeMoussakarder. Lees snel mee hoe je je eigen moussaka maakt.

Ingrediënten:
1,5 gehakt (je kunt zelf kiezen wat je het lekkerste vind)
1 kilo aardappelen
500 rijpe tomaten
500 gram courgette
500 gram aubergine
2 uien, gesnipperd
Olijfolie
Zonnebloemolie
Boter
Flinke bos peterselie
200 gram geraspte kaas
250 ml wijn (kleur naar keuze)
Peper en zout naar eigen smaak

Volgens traditie wordt moussaka gemaakt met een royale laag bechamelsaus, waar je de volgende ingrediënten voor nodig hebt:
2 liter volle melk
3 eieren
4 eetlepels boter
9 eetlepels meel
200 gram kaas (bijvoorbeeld jong belegen)
Peper en zout naar eigen smaak

Begin met het verwarmen van je oven op 200 graden. Hierna kun je aan de slag met de voorbereidingen voor de moussaka. Begibechamelsausn met de courgette en de aubergine: wassen en daarna in de lengte in dunne plakken snijden. Maak plakken ongeveer een halve centimeter, en liever niet té dun. Anders wordt de groente te zacht en dat is minder lekker! Bestrooi de plakken met zout en zet ze even op zij.
De aardappels schillen en in even dikke plakken als de groenten snijden. Dit is een belangrijke stap, want dit zal maken dat alles in je schotel ongeveer even snel gaar is.
Frituur de aardappelplakken hierna en bak de groenten in zonnebloemolie. Hierna alles goed laten uitlekken om niet teveel vet in je schotel te krijgen.
Ondertussen kun je aan de saus beginnen. Hiervoor rul je het gehakt samen met de uien en voeg je nog tomaten, peterselie, wijn en peper + zout toe. Laat dit nog even een kwartiertje staan zodat de tomaten zachter kunnen worden en de smaken goed vermengen.

Ondertussen begin je aan de bechamelsaus. Dit is geen lastige klus, maar je moet wel goed opletten. Begin met de boter te smelten, maar laat deze absoluut niet bruin worden. Ondertussen meel en zout + peper geleidelijk toevoegen, zodat er geen klonten ontstaan. Hierna voeg je ook geleidelijk de 2 liter melk toe en ondertussen blijf je roeren tot het geheel kookt. Als het begint te koken, haal snel je pan van het vuur om overkoken te voorkomen. Hierna hoef je alleen nog maar de eieren en de kaas door de hete saus te roeren, tot dit ook opgelost is. Belangrijk is dus dat je bechamelsaus altijd een mooie gladde saus is zonder klontjes.

Nu je alles voorbereid hebt, kun je beginnen met het vullen van je ovenschaal. Na het invetten van de schaal, begin je met een laag aardappelen. Hierop komt een laag groenten en daarop een laag saus. Dit herhaal je tot je ingrediënten op zijn. Je moet dus eindigen met de saus. Hierop schenk je de bechamel raus en eventueel kun je dan nog wat kaas strooien om lekker te laten gratineren in de oven.

Omdat alles al gaar is, hoeft de schotel maar een half uurtje in de oven!

Choriatiki salata – Griekse boerensalade

Zo’n beetje iedereen is wel bekend met de heerlijke Griekse salades, lekker in en misschien wel om hun eenvoud. Wij Nederlanders hebben nogal eens de neiging om veel ingrediënten door een salade te gooien, maar bij een Griekse salade moet je eigenlijk gewoon voor een paar mooie, bij elkaar passende ingrediënten kiezen en het daar bij laten. Zorg dat je ingrediënten lekker vers zijn en dan heb je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig voor een heerlijke Griekse boerensalade.Choriatiki

Ingrediënten:
1 komkommer
3 grote, rijpe tomaten
1 groene paprika
1 ui (als je een iets mildere smaak wil, kun je hier voor een rode ui kiezen)
10 olijven met pit
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel oregano, gedroogd of vers
1 zakje ijsbergsla of gemengde sla, net wat je graag eet)
200 gram goede feta kaas (belangrijk, dit is de basis van je salade dus beknibbel hier niet op)
Eventueel zout, maar dat zal je waarschijnlijk niet nodig hebben

Eigenlijk is dit recept kinderlijk simpel. Snij de groenten niet te klein, zodat je meer smaak hebt. de dressing bestaat uit azijn, olijfolie, een mespuntje zout. Dit goed mengen en over de groenten heen druppelen. Maak de salade af met de heerlijke feta en bestrooi met oregano. Authentiek eet men hier ook olijven bij! Kies voor lekkere verse olijven, het liefst met pit want die hebben meer smaak!

Tzatziki

Een ander ontzettend bekend gerecht uit Griekenland is Tzatziki. En het grappige van deze saus is, is dat hier net als de moussaka, eigenlijk talloze varianten zijn. Zo maken de Turken en de Pakistanen deze saus ook graag, maar wel met net iets andere ingrediënten en met andere naTzatzikimen, zoals acık en raïta. Voor nu dus de Griekse variant van deze heerlijke, frisse saus met yoghurt. Het leuke aan dit recept is ook dat het niet zoveel ingrediënten bevat en dat dit eigenlijk ook vaak wel spullen zijn die je vaak al in huis hebt. Zo kun je dus altijd een lekker sausje maken voor bij vlees, vis of (gegrilde) groenten. Maar probeer Tzatziki ook eens met een versgebakken stokbrood. Door haar milde smaak, is deze saus ook favoriet bij de kinderen.
Het kan dan ook geen kwaad om wat meer van deze saus, want je kunt prima wat saus bewaren. De saus blijft, indien vers gemaakt, zeker nog een aantal dagen goed.

Ingrediënten:
2 grote verse komkommers
4 teentjes knoflook (meer of minder mag ook, net wat je smaak is)
1 liter Griekse yoghurt (mag ook andere yoghurt, maar ga wel voor een dikke soort)
3 eetlepels goede olijfolie
Zout naar smaak

Was de komkommer, maar schil deze niet. Laat de groenten goed uitlekken en knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de komkommer, anders wordt je saus te waterig. Rasp of pers de knoflook en voeg deze bij de yoghurt, samen met een beetje zout naar smaak. Voeg geleidelijk de olie toe zodat deze goed vermengt met de andere ingrediënten.
Het lekkerste is om de saus een paar uur van te voren te maken en dan nog een tijdje in de koelkast te zetten. Dan kunnen de smaken optimaal mengen en wordt je sausje nog lekkerder.

Dit zijn natuurlijk erg bekende recepten uit Griekenland en niet voor niets, want het zijn heerlijke gerechten. Maar zoek ook zeker zelf door naar lekkere Griekse recepten en probeer eens wat uit. De Grieken zelf werken ook met de ingrediënten die voor handen zijn in een bepaald seizoen en hebben daarom altijd een verse, gezonde maaltijd. Bovendien is de Griekse keuken zo veelzijdig, daar is voor iedereen wel iets te vinden!