Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Rhodos

De Dodecanese eilanden zijn gelegen ten zuidoosten van het vaste land van Griekenland en van de Rgeische zee. De Dodecanese, wat 12 eilanden betekend. Eigenlijk zijn het veel meer eilanden, wel 163, maar die worden in de benaming dus niet genoemd. Van de 163 eilanden zijn er slechts 26 bewoond waaronder Rhodos, Kos, Ikaria en Karpathos. De eilandengroep is dicht gelegen bij Turkije en telt samen een totale oppervlakte van 2663 km2. Op de eilanden is een combinatie te vinden van vlaktes en bergachtige gebieden. Het hoogstgelegen punt binnen de eilandengroep is gelegen op Karpathos met een hoogte van 1300 meter. Naast deze combinatie is er een combinatie te vinden van de oosterse en westerse cultuur en architectuur waardoor het een prachtige eilandengroep is.

Dodecanese

 

De Dodecanese diende vroeger als ruilwaar tussen landen voor koloniën. Zo is de eilandengroep een langere tijd in bezit geweest van Turkije. In het begin van de vorige eeuw bezette echter Italië de eilandengroep, pas in het midden van de vorige eeuw werd het teruggegeven aan Griekenland. De 13 meest bekende eilanden van de Dodecanese zijn Amorgos, Astypalaia, Chalki, Ikaria, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kos, Leros, Nissiros, Patmos, Rhodos, Symi, Tilos.

 

Ikaria

Ikaria is een van de meest westelijk gelegen eilanden van de groep van de Dodecanese. Het heeft vroeger door de vele verschillende bezettingsgroepen meerdere namen gekend maar heeft al een lange periode nu dezelfde naam. Agios Kirikos is de hoofdstad van het eiland en heeft daarnaast een prachtige badplaats. Ongeveer twee kilometer van de hoofdstad kunnen de oude ruïnes van een oude Akropolis bezocht worden in de plaats Therma. Twee kilometer ten zuiden van de hoofdstad kan een klooster Evangelismos bezocht worden die in de 17e eeuw is gebouwd in de plaats Therma Lefkaders. Een apart weetje is dat de bewoners van Ikaria gemiddeld 10 jaar langer leven dan de rest van de Europeanen. Volgens de mensen komt dit door de routines die ze op het eiland hebben. Zo eten ze veel verse vruchten en andere producten en wordt er veel aan ontspanning gedaan op het eiland.

Ikaria

Karpathos

Aan de oostkant van het eiland Karpathos kan je volgens een reisorganisatie uit Duitsland het mooiste strand van de Middellandse zee vinden. Veel van de mooie stranden op Karpathos zijn helaas echter alleen per boot te bezoeken. Dit komt door de vele beren die te vinden zijn op het eiland. Niet gek ook want het hoogstgelegen gedeelte van de eilandengroep Dodecanese ligt op Karpathos en is 1300 meter hoog. Wat je echt moet bezoeken is het noordelijke dorpje Olympos, het dorpje is geheel afgezonderd van de bewoonde wereld en het lijkt alsof er de tijd heeft stilgestaan.

Karpathos

Kos

Kos is een van de eilanden die onder de Nederlanders heel erg in trek is. Dit is het geval voor bijna iedere leeftijdsgroep. Er gaan jaarlijks veel jongerenreizen heen, maar ook gezinnen met jonge kinderen en ouderen kunnen er goed vertoeven. Kos is het eiland dat dicht bij Turkije en dus Bodrum ligt en er kan gemakkelijk een overstap gemaakt worden per bood naar het vaste land van Turkije. Kos bied veel uitgaansmogelijkheden maar ook zeker voor de ontspan vakanties kan je prima terecht in Kos met het heerlijke weer en de vele leuke winkeltjes aan de boulevards.

Kos

Rhodos

Rhodos is het grootste eiland van de eilandengroep Dodecanese. Jaarlijks trekken er veel toeristen naar het eiland en terecht want het is er heel goed te doen zowel voor de jongere als de oudere generatie. Wat je zeker moet zien wanneer je op Rhodos bent is het dorpje Lindos. Het kenmerkelijke beeld van het dorpje is een groot kasteel bovenop de heuvel. Wanneer je voor de oudere dorpjes wil gaan moet je Kameiros ook echt niet overslaan. Het dorpje dateert uit 142 jaar voor Christus, er zijn daarom ook mooie ruïnes te vinden bijvoorbeeld van een Dorische Tempel. Voor de natuurliefhebber, kan je de vlindervallei absoluut niet missen.

Rhodos Vlinder

 

vakantie