Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Euboea (ook wel Evia genoemd) is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee met Chalkís als hoofdstad. Het eiland is na Kreta het grootste eiland van Griekenland ondanks dat het qua toerisme een stuk rustiger is dan Kreta. Het eiland is heuvelachtig met een aantal hoge bergen en heeft veel natuur. In de winter is het zelfs mogelijk om te skiën op het eiland. Het eiland is eenvoudig te bereiken met de boot maar ook via de brug zodat je vanaf andere steden zoals Athene het eiland makkelijk kunt bereiken. Het eiland heeft de vorm van een specht waardoor het soms ook ‘De specht’ wordt genoemd.

Het eiland
Het noorden van Evia wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Dit komt omdat de natuur lijkt op die van Zwitserland. De natuur heeft veel bergen, heuvels en bossen. Daarnaast zijn er ook veel badplaatsen zoals Orei, Pefki, Psaropouli en Limni. Wat heel leuk is om te bezoeken is het kuuroord Aedipsos. Al sinds de tijd van het Romeinse Rijk stond Aedipsos bekend om warme bronnen. De spa ligt 120 kilometer ten noorden van de hoofdstad van het eiland. Er zijn allerlei warme bronnen vanwege het warme water dat over de rotsen naar de zee stroomt. Het heeft ook een geneeskrachtige werking. Verder zijn in het noorden van Evia veel traditionele dorpjes waar je weinig toeristen zult vinden. Je kunt daar altijd heerlijke typisch Griekse gerechten eten voor een zacht prijsje. De prijzen zijn nog vrij laag vanwege het lage toerisme. Het toerisme is nog wel aan het groeien.

15939416510_91499bdfc4_k

In het midden van het eiland ligt de hoofdstad Chalkida wat makkelijk te bereiken is van Athene. De hoogste berg van het eiland is de Dirfis van 1740 meter hoog wat ook in het midden van Evia ligt. Dit gebied is iets drukker bevolkt dan het noorden en zuiden van het eiland. Dit komt omdat de hoofdstad hier is gevestigd waardoor veel mensen daar in de buurt willen wonen. Ondanks dat is er nog steeds veel natuur.

Het zuiden van het eiland is het meeste ruige deel. Er zijn veel bergen, valleien en waterbronnen. Het gebeid is nog behoorlijk ongerept in tegen stelling tot de andere gebieden. Er wonen niet zo veel mensen en de dorpjes die er zijn, zijn klein maar wel erg gezellig. De mensen zijn heel gastvrij en je hebt er kleine restaurantjes waar een aantal mensen kunnen eten. Deze restaurantjes maar ook barretjes worden alleen door de lokale bevolking bezocht. Dat is extra leuk als je je echt tussen de Grieken wilt begeven. Naast de ruige natuur heb je ook prachtige zandstranden die erg rustig zijn. Er is dus genoeg ruimte om lekker te zonnen.

Bezienswaardigheden
In de plaats Eretria is een indrukwekkend archeologisch museum waar allerlei opgravingen van het eiland te bewonderen zijn. Je kunt er allerlei beelden en pilaren zien en er is ook een oud theater die je kunt bekijken.

In het zuiden van Evia is de waterval van Plomari. De waterval is ongeveer tien meter hoog inclusief een een klein beekje waarje kunt zwemmen. Overigens zijn er ook watervallen in het noorden. Bij Drymona heb je een aantal watervallen die wel een stuk meer bezocht worden dan de waterval van Plomari.

7477095724_57576a52da_o

Toerisme
Evia is voor buitenlanders niet zo’n bekende vakantiebestemming. Dit komt omdat voorheen veel industrie op het eiland was gevestigd. De industrie is tegenwoordig helemaal vertrokken naar Oost-Europese landen waardoor het een rustig eiland is geworden. Onder de Grieken is het juist wel een populaire vakantiebestemming. Het eiland ligt vlakbij de hoofdstad Athene waardoor veel inwoners van die stad naar Evia gaan. Voor weekendjes weg maar ook langere vakanties kiezen Grieken graag voor dit eiland.
Als je graag op vakantie wilt zonder veel Nederlanders tegen te komen, dan is dit eiland perfect. Het is wel aan te raden om dit eiland in het voor- of najaar te bezoeken. In augustus hebben veel Grieken vakantie waardoor het erg druk is en die maanden zijn ook het warmst. Hieronder zie je twee deals van hotels in Evia. Klik op de link voor het hele aanbod in Griekenland.

Knipsel