Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
1.3/5 - (6 stemmen)

Ikaria is een Grieks eiland dat in de Egeïsche Zee tussen de eilanden Samos en Mykonos ligt gelegen. Het eiland heeft een inwonersaantal van 8.500 en een oppervlakte van 255 vierkante kilometer. Het eiland staat bekend om haar geneeskrachtige bronnen en baden maar daarnaast ook om de indrukwekkende landschappen en archeologische vondsten. Door de rijke natuur, bezienswaardigheden en Blue Zone is Ikaria verantwoordelijk voor een onvergetelijke vakantie.

Geschiedenis

Ver in het verleden heette het eiland Makris en later dolichi, daarna heeft het de naam Ikaria kregen. De naam Ikaria komt van de mythologie en mythe van Icarus, dit is de zoon van de uitvinder Deadalus. Hij was verantwoordelijk voor het maken van wassen vleugels zodat zijn zoon uit het labyrint van Kreta kon vluchten. Icarus voerde de vluchtpoging uit maar toen hij te hoog vloog smolt de was waarvan de veren gemaakt waren en het gevolg was dat hij in de zee viel. Sinds dat moment wordt het eiland en de zee Ikaria genoemd.

SANYO DIGITAL CAMERA
Bron: http://www.itisallgreek2me.com/wp-content/uploads/2010/07/My-Short-Stay-on-Ikaria-033.jpg

Net als de overige eilanden van Griekenland heeft Ikaria kennis gemaakt met veel bevolkingsgroepen. In het verleden woonde de Miliciërs op het eiland, na de oorlogen werd het eiland bewoond door de Perzen.  Later heeft Ikaria een verbond gesloten met Altheners, in die tijd waren zij een van machtigste bevolkingsgroepen. Ook is Ikaria bezet geweest door de Romeinen in het jaar 133 en de Ridderorde der Johannieten in het jaar 1484. Ook is het eiland vier eeuwen lang door de Turken bezet geweest maar in het jaar 1912 werd het eiland bevrijdt en sloot zich bij Griekenland aan.

Bezienswaardigheden

Ikaria heeft een aantal vakantiebestemmingen maar daarnaast beschikt over bezienswaardigheden en stranden dat een beleving met zich mee brengt. Agios Kirikos is een badplaats en de hoofdstad van Ikaria, ook heeft het de grootste haven. In de stad ligt een oudheidkundig museum waar vondsten, koperen gereedschap en stenen kolommen bezichtigd kunnen worden. Op een afstand van twee kilometer ten noorden van de hoofdstad liggen oude ruïnes van een oude Akropolis in de plaast Therma en twee kilometer ten zuiden van Ikaria ligt de plaats Therma Lefkaders. In deze plaats kan een het klooster Evangelismos bezocht worden dat gebouwd is in de 17e eeuw.

De tweede havenplaats van het eiland is Efdilos, dit ligt op een afstand van 38 kilometer van de hoofdstad Agios Kirikos. De plaats staat bekend om haar mooie stranden, veel tavernes en neoklassieke huizen. Twee kilometer van Efdilos ligt de plaats Kambos, dit was de oudste hoofdstad van Ikaria. De oude hoofdstad mag zeker niet gemist worden want het heeft oude resten van Oinoe. De archeologische vondsten uit ruïnes kunnen in een museum van Kambos gevonden worden. En als je tot ontspanning wilt komen zijn de mooie stranden Kambos enn Fytema in de omgeving te vinden. Het klooster Theoktisti is gebouwd in het jaar 1688 en ligt gelegen bij het dorp Pygi.

Op een afstand van 55 kilometer van Agios Kirikios ligt de plaats Armenistis, de plaats staat bekend om haar mooie omgeving van bronnen, bossen en stranden. In de omgeving ligt de mooiste baai van Ikaria genaamd ‘De baai van Nas’. Verder zijn er archeologische vondsten te bezichtigen, zoals twee kloosters en de gebouwde tempel voor godin Artemis tin Tavropolou. De twee kloosters zijn het Mavrianou dat ten zuiden van Nas ligt en de heilige Monte uit de 13e eeuw dat gelegen ligt bij Christos Raches.

De bezienswaardigheden liggen over het eiland verspreidt zoals in bovenstaande beschreven vakantiebestemmingen. Naast de bezienswaardigheden beschikt het eiland over mooie stranden waar tot rust gekomen kan worden. De populairste stranden genaamd Livadi en Messakti liggen aan de noordzijde van Ikaria, beide stranden hebben parasols, strandbedden,  life guards en bars. In de maand augustus zijn er veel surfers te vinden vanwege de ideale weersomstandigheden, zo is er veel wind en zijn er hoge golven. Nas Beach is een strandstrand dat bij het dorp Nas ligt gelegen, op dit punt stroomt de rivier Chalaris de zee in. Het populaire kiezelstrand Seychellas ligt bij Magganitis en het zandstrand Agios Georgios Beach is aan de oostkust van Ikaria te vinden.

Ikaria greece
Bron: http://www.discovergreece.ru/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/images/icarus.jpg

De Natuur

Ikaria heeft een prachtige en rijke natuur van bloemen, planten, boomsoorten en bossen. De stromende beekjes, plateaus, kliffen, heuvels en bergen zorgen voor een unieke beleving en een mooi uitzicht. Met een hoogte van 1.037 meter is Atheras het hoogste punt dat gevolgd wordt door Ammoudia met een hoogte van 913 meter. De bergen zijn verantwoordelijk voor de scheiding tussen het noorden en het zuiden, vergeleken met het zuiden is het noorden vlakker en vruchtbaarder. De bekende waterbronnen die de rijke natuur aanvullen liggen in het oosten van Ikaria. Daarnaast heeft het eiland olijfbomen, cipressen, pijnboombossen, wijngaarden, eiken en fruitbomen.

Door de rijke natuur en het verleden liggen de meeste dorpen gelegen op bergen. In het verleden vielen piraten dorpen aan waardoor bewoners een veilige plaats op de bergen zochten. Later zijn de plaatsen aan de kust gebouwd.

Ikaria haar gewoontes

De bewoners van Ikaria zijn open en gastvrij maar wat opvalt is dat de bewoners gemiddeld 10 jaar langer leven dan Europeanen. Volgens doctoren ligt dit aan het aanbod dat Ikaria te bieden heeft, namelijk, de dagelijkse maar typische routine, het mediterrane dieet, hechte banden en ontspanning. Op het eiland wordt er veel verse groenten en fruit gegeten, deze worden lokaal verbouwd en onbespoten. Daarnaast worden er natuurlijke producten gegeten dus zonder toevoeging van smaak- en geurstoffen. Vis is erg geliefd onder de bewoners waardoor vlees en vet voedsel zoveel mogelijk wordt vermeden. Wat ook opvalt is dat het merendeel van de bevolking mager is en dit komt door de harde arbeid die zij moeten leveren op de akkers. Ondanks het harde werken wordt er veel tijd besteedt aan ontspanning en vermaking. Wat het eiland uniek maakt is de dynamische atmosfeer, de hechte banden onder elkaar is op het eiland te voelen en ouderen worden als belangrijk gezien en gerespecteerd.

Ikaria ligt afgelegen van de overige eilanden van Griekenland dit heeft geresulteerd dat het haar eigen gewoontes heeft behouden. De bewoners van het eiland hebben een dialect en het is een traditie om sterke rode wijn te verbouwen en met ontspanning te leven. Het dorp Raches wordt ‘De trage stad’ genoemd omdat zij geen gebruik maken van een klok, dit zorgt er voor dat winkels midden in de nacht zijn geopend. Deze gewoonte is ontstaan omdat vroeger de bewoners met ezels reisden waardoor zij na een gewone werkdag pas 10 uur ’s avonds thuis kwamen. Na aankomst moesten zij nog boodschappen doen dat leidde tot latere openingstijden van winkels.

Top 5 bezienswaardigheden

Strand Ikaria
Bron: http://cdn.polkadotbride.com/wp-content/uploads/2012/10/402682_350486191705365_1545981091_n-550×367.jpg

– Drakano
– Koskinas Kasteel
–  Radis Bos
– Theoktisti Klooster
– Therma (Natuurlijke spa)

Top 5 hotels

– Karras Star Hotel
– Erofili Beach Hotel
– Atsachas Rooms & Apartments
– Atheras Hotel
– Hotel and Studios Cavos Bay