Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Kalymnos_275209172

Kalymnos is een klein maar prachtig eiland in de eilandengroep Dodekanesos. Het is dicht bij Leros, Patmos en Ikaria gelegen en het op drie na grootste eiland van de Dodekanesos. Het eilandje telt rond de 12.000 inwoners, die voornamelijk in de hoofstad Póthia wonen. Póthia, ook Kalymnos stad genoemd, ligt in het zuiden van het eiland. De haven van Póthia is een van de belangrijkste havens van Griekenland.

Geschiedenis

Kalymnos kent een bewogen geschiedenis. Het viel voor een lange tijd onder Macedonisch bewind, tot Ptolemaeus van Egypte de controle overnam na de dood van Alexander de Grote. De eilandbewoners waren een van de eersten die tot het Christendom werden bekeerd. In de middeleeuwen hoord Kalymnos bij het Byzantijnse rijk en in de 13e eeuw werd het een marinebasis van de Venetianen. In 1310 namen dan weer ridders van Rhodos het eiland over, waarna het verschillende keren aangevallen werd door de Ottomanen die het eiland veroverden in 1522. Tijdens de Italiaans-Turkse oorlog werd Kalymnos dan weer ingenomen door Italiaanse zeelieden. Uiteindelijk werd het eiland in 1947 terug bij Griekenland gevoegd.

Cultuur

Kalymnos is nog steeds van het massatoerisme gespaard en de authentieke charme van het eiland is bewaard gebleven. De bevolking is vastbesloten om tradities tot stand te houden, maar zij zijn wel heel gastvrij voor bezoekers. De huizen op Kalymnos bestaan meestal uit twee of drie etages en zijn met een dak van keramische dakpannen bedekt. Aan de westkust zijn er veel mooie stranden met de typische kiezelsteenjes en de azuurblauwe Egeïsche zee. Het eiland heeft prachtige groene landschappen en ook rotsformaties die fantastische klimmogelijkheden bieden. Een eeuwenoud beroep en ook de trots van de inwoners is het sponsduiken. Vroeger betekende het een grote bron van inkomsten voor Kalymnos. Nu zijn er nog steeds kleine sponsfabriekjes te bezichtigen.

kalymnos-2885-17

Bezienswaardigheden

Aangezien Kalymnos onder vele bewinden heeft gelegen, zijn er verschillende invloeden te merken in de architectuur. Op het eiland zijn Romeinse, Venetiaanse en Italiaanse ruïnes te vinden en vele kerken met speciale iconen. 
De ruïnes de Byzantijnse burcht die opgetrokken werd door de Ridders van de Orde van St. John zijn zeker een bezoekje waard. Zo ook het klooster van Hagios Savvas, gelegen op een heuvel net boven Póthia, dat werd toegewijd aan Sint Savvas, de patroonheilige van het eiland. Agios Pantes, “het klooster der heiligen” ligt op een groene heuveltop waar ook te genieten is van een prachtig uitzicht over Póthia. Een laatste must see in Póthia is de kerk van Christus de redder. 
Net boven de stad Chorio liggen de ruïnes van Pero Kastro oftewel het kasteel van de gouden handen. Op de rotsen staan ook negen witte kapellen.

KALYMNOS_08

Verder is Kalymnos het eiland van de grotten, de grot van Kefalas is de meest bekende, die is vanuit alleen per boot bereikbaar vanuit Póthia. Andere mooie grotten zijn de grot van de 7 maagden en de Daskalio-grot.

Myrties is een leuke stad om een bezoekje te brengen. Het ligt in het westelijke gedeelte van het eiland en is een van de grootste toeristische centra in Kalymnos. Myrties ligt in een prachtige omgeving en de stad ligt onder aan de voet van een berg. Er zijn veel leuke tavernas, cafeetjes en lokale winkels te vinden en is bekend om zijn prachtige stranden.

myrties-kalymnos-004

Bereikbaarheid

Tot 2006 was Kalymnos enkel bereikbaar met een veerboot, maar toen kreeg het eiland een vliegveld. Nu is het bereikbaar met een binnenlandse vlucht vanaf Athene.

Aanbiedingen vakantie KalymnosSchermafbeelding 2017-10-20 om 11.32.50