Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lastminute naar Lesbos

Rate this post

Het is één van de grotere eilanden van Griekenland maar niet één van de drukste en het eiland heet Lesbos. Net als op de andere eilanden heeft Lesbos mooie stranden maar ook een schitterende cultuur die zeker kan worden bezocht. Daarnaast is ook op Lesbos het heerlijke Griekse eten en de Griekse drankjes. Maar ook daar kan je uitgaan en leuke activiteiten doen. Dus genoeg om een hele vakantie door te brengen van het even terug gaan in de tijd tot het uitgaan van deze tijd. Het eiland heeft een interessante geschiedenis en de sporen daarvan zijn zichtbaar maar ook de nieuwe bezienswaardigheden zijn zeker een bezoekje waard.
The 7km-long Vatera beach, on Lesvos

Geschiedenis van Lesbos

Zoals veel eilanden ontstaan is het eiland Lesbos ook ontstaan door twee actieve vulkanen in de zee waar nu Lesbos ligt. Het eiland is, door archeologische bevindingen , sinds 5000 voor Christus bewoond en werd tijdens de bronstijd gevormd tot een beschaving. Het eiland hoorde bij het rijk van Alexander de Grote en daarna bij het Macedonische Rijk. Daarna werd het onderdeel van het Romeinse Rijk en later bij het Oost-Romeinse Rijk. Het was in de Romeinse tijd al een vakantiebestemming waar veel van buiten het eiland graag bezochten.  In 1462 werd de hoofdstad van het eiland en werd het tot 1912 een strijd met hier en daar wat rust pauzes tot het eiland in 1914 officieel bij Griekenland hoort en nu nog steeds. Het eiland wordt ook wel het eiland van het feest genoemd omdat elk door al haar tradities en jaarfeesten met stijl viert. Daarna kwam er nog de tweede wereldoorlog en toen was het eiland nog in de handen van de Duitsers geweest maar daarna was het rustig en hoort het tot nu toe nog steeds bij Griekenland. Hierna kwam het toerisme redelijk op gang maar andere eilanden hadden wel de voorkeur bij de toeristen en Griekenlandbezoekers. Het is namelijk zo dat het nog steeds het massatoerisme Lesbos nog niet heeft bereikt.  Dus het toerisme heeft nog niet het maximum bereikt en dit zal waarschijnlijk nog wel komen. Om de geschiedenis af te sluiten komen de producten olijven, ouzo en sardines er vandaan. Deze producten hebben het eiland gemaakt tot welke het nu is. Een mooi en rustgevend eiland waar spontaan al je stress verdwijnt.

Bezienswaardigheden op Lesbos

lesbos cultuur
Net zoals op alle Griekse eilanden kan je terug de tijd in gaan en kijken hoe ze in de tijd van de Grieken en Romeinen leefden. Er is dus genoeg te bekijken en te bewonderen als het gaat om cultuur. Zo heb je het stadje Petra waar bewijzen zijn gevonden dat dit plaatsje al sinds de prehistorie wordt bewoond. Of de stadjes Sigri en Moria die ook weer andere elementen van de oudheid hebben die bezocht en bekeken kunnen worden. Maar als dat niet aan jou besteedt is dan zijn er ook nog genoeg andere bezienswaardigheden. Zo heb je in de steden Polichnitos en Plomari welke prachtige badplaatsen zijn waar je heerlijk tot rust kan komen bij de heetwaterbronnen die daar in de buurt liggen. Of je kan naar de haven van Lesbos en daar heerlijk zwemmen. Ook zijn er genoeg plekken waar je kan snorkelen en dus de prachtige vissen kan bekijken en andere zeedieren. Er zijn natuurlijk ook genoeg stranden op Lesbos die al een bezienswaardigheid op zichzelf zijn. Bijvoorbeeld de stranden van Thermi of Vigla deze zijn erg populair onder toeristen. Maar één ding mag je zeker niet overslaan en dat is de hoofdstad van Griekenland Mytilini waar ongeveer één derde van de bevolking van Lesbos woont. De feesten en het feit dat het stadje op zeven heuvels is gebouwd maakt het één van de mooiste steden die er zijn op Lesbos, misschien wel de mooiste.

Eten en drinken

Waarschijnlijk ben je al redelijk bekend met de Griekse keuken. Aangezien Lesbos bij Griekenland hoort kan je op dit eiland ook smullen van de Griekse keuken.  Enkele  typisch Griekse gerechten zijn moussaka, pilafi, keftedes, souvlaki en tsaziki.  De keuken van de Grieken heeft veel weg van Turks eten en er wordt vooral met kip, lam en schaap gekookt als het om vlees gaat. Natuurlijk wordt er ook met vis gekookt. Naast typisch eten zijn er ook typisch Griekse drankjes die je ook op Lesbos kan nuttigen. Wat er veel gedronken wordt in Griekenland is water het wordt dan ook bij elk ander drankje geserveerd. Je krijgt het bij koffie, thee, sinas en limonade. Maar typisch alcoholische dranken uit Griekenland zijn ouzo (een borrel), Fix, Attika, Hellas, Alfa en Gorona welke allemaal bieren zijn.  Je hebt ook nog de eigen Griekse cognac en die heet Metaxa. De typisch Griekse wijn heet Retsina. Er zijn genoeg restaurantjes op Lesbos, want de Grieken zijn van buiten de deur eten en gaan dus graag en vaak uiteten. Hieronder een top 5 restaurants op Lesbos.
moussaka

 1. Sarandos restaurant met Europees, Dessert, Grieks en Fastfood eten
 2. Omega restaurant met de traditionele Griekse keuken
 3. Sunset restaurant met de internationale en Griekse keuken
 4. The Reef met Grieks, Mediterraan, Internationaal en Italiaans eten
 5. Kalderimi met Grieks eten

Lesbos in de avond

Het zal waarschijnlijk niet zo druk zijn als op Kreta of Kos maar ook in Lesbos is het uitgaan wel een leuke bezigheid. Er zijn in elk stadje of dorpje genoeg barretjes aanwezig om het feestje goed mee te beginnen. In de meer toeristische plaatsen zoals Molyvos, Anaxos, Petra en Vatera zijn ook enkele beachclubs en discotheken aanwezig. Echter het zijn er niet te veel dat mag namelijk niet volgens de wet. Deze zit zodanig in elkaar dat er na elf uur in de avond geen geluidsoverlast mag zijn. Dit betekent niet dat je er niet uit kan gaan tot de late uurtjes. Vaak zijn er in de meest populaire steden discotheken die wel tot de late uurtjes open zijn en waar je dus kan uitgaan tot de zon opkomt.  Er zijn geen bekende clubs op Lesbos als Paradiso of noem maar op. Alles is lokaal maar wel erg gezellig en het is zeker het proberen waard.

Top 5 bezienswaardigheden

Molivos lesbos
Hieronder een top 5 bezienswaardigheden van Lesbos. Er zijn natuurlijk genoeg andere bezienswaardigheden die ook de moeite waard zijn om te bezoeken. En zo vindt de één een museum saai en de andere fascinerend. Smaken verschillen maar er is genoeg te bleven op Lesbos en deze top vijf geeft een goede impressie:

 1. Museum of Industrial Olive oil production oftewel een museum over de productie van olijfolie
 2. Petrified Forest of Lesbos, een park vol met mineralen en groen
 3. Molivos kasteel
 4. Natuur historisch museum
 5. Black Rock Dive centrum, een schitterende plek waar je kan leren duiken

Top 5 hotels

Het is ook handig om te weten wat nu de beste hotels zijn op Lesbos met een acceptabele prijs. Hieronder lees je een top 5 hotels waar je gerust heen kan. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg andere goede hotels op Lesbos maar hier een voorbeeld top vijf.

 1. Hotel: Alkaios Beach club
 2. Hotel: Bella Vista
 3. Hotel: Olive Press
 4. Hotel: Sunrise
 5. Hotel: Aegeon

Aanbiedingen Last minute Lesbos

Lesbos