Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Lefkas of ook wel Lefkada genoemd is een eiland gelegen in de Ionische Zee en is met een brug verbonden met het vasteland. Het eiland dankt haar naam aan de witte stranden en witte rotsen die liggen bij Kaap Lefkatas. Het eiland heeft een erg goed wegennetwerk en het vliegveld Aktion ligt maar op 15 km afstand van de stad Lefkas. Er zijn heel veel Europese chartervluchten die van grote Europese steden vliegen en daarom is het eiland ook erg makkelijk te bereiken voor toeristen. Zo ook met de auto is het makkelijk om het eiland te bereiken door de brug die gebouwd is en daarnaast heeft Lefkas een erg goed georganiseerde haven die veel ruimte biedt voor toeristisch verkeer. Je kan naar verschillende andere eilanden varen vanaf Lefkas en heeft daarom een ideale verbinding met de rest van de eilanden in de Ionische Zee. Je vindt hier ook heel veel watersportactiviteiten om te doen en zijn er twee van de beste stranden in de Middellandse- Zee om te surfen in Lefkas.

Geschiedenis

Uit vondsten van archeologen blijkt dat het eiland al in het Neolithische tijdperk bestond en ook al bewoond was. Het eiland werd gekoloniseerd door de Corinthiërs en werd in de 4e eeuw v. Chr. veroverd door de Macedoniërs., vervolgens door Pyrrus van Epirus en daarna door de Romeinen. Er was een lange, onrustige tijd ontstaan in de tijd van de Byzantijnen en daar kwam in de 13e eeuw een einde aan door de verovering van het eiland door de Franken. Die hebben een beroemde vestiging gebouwd genaamd, Santa Maura/Mavra, en in die tijd werd het eiland ook deze naam genoemd door het klooster dat zich binnen de muren van de vestiging bevond.

Lefkas was ook betrokken bij de Turkse bezetting die begon in 1479 en door de komst van de Venetianen eindigde de Turkse bezetting in 1684. In de tijd van Napoleon werd het eiland veroverd van de Venetianen en werden verdreven(1797). Vervolgens kwam er een offensief van de Russen die het eiland veroverde, waarna de Turken het eiland opnieuw probeerde te veroveren, maar dit mislukte. De Engelsen hebben daarna het eiland nog in handen gehad vanaf 1810 tot 1864, waarna in dat jaar alle Ionische Eilanden behoorden tot het huidige Griekenland dat wij kennen!

Bezienswaardigheden

Rond Lefkas-stad is er genoeg te beleven. Er zijn twee hele mooie stranden om te bezoeken genaamd Gyra en Agios Giannis. Deze twee stranden zijn zeer geliefd bij de Grieken en hier kan zeker lekker worden gelegen op het strand, genietend van de zon en af en toe een duikje te nemen in de zee. Gyra heeft veel tavernes bij het strand, waar heerlijk gegeten kan worden en je zal je zeker hier vermaken. Het strand is daarnaast ook 7 km lang en daarom kan je het strand niet druk noemen, waardoor het heerlijk is om daar te liggen als je graag tot rust komt. Het strand van Agios Giannis is dus ook zeer geliefd onder de Grieken, aangezien het niet ver is van de stad. Dit strand wordt druk bezocht en veel mensen praten hier met elkaar en gaan daarna naar één van de barretjes om lekker wat te gaan drinken. Hier zal je de typische Griekse cultuur terugvinden en zal je waarschijnlijk ook meegevraagd door de lokale bevolking om mee te gaan naar een bar.
Lefkas 2

Zoals eerder aangegeven in de geschiedenis van Lefkas had het eiland een andere naam door de vestiging die stond op het eiland. Het fort van Santa Maura/Mavra is een erg leuke bezienswaardigheid om te bezoeken, omdat het fort goed bewaard is gebleven en daar waar nodig is gerestaureerd. Sommige onderdelen van het fort zijn niet meer te restaureren en dat is natuurlijk erg zonde. De aardbevingen die het eiland treft heeft er voor gezorgd dat de brug die de Turken tijdens de bezetting hadden gebouwd niet intact is gebleven en ook sommige onderdelen van het kasteel ook niet. Daarnaast is het wel een erg leuk uitstapje en zeker de moeite waard bij een bezoek aan Lefkas.

Lefkas-stad is tevens ook de hoofdstad van het eiland en dit een heel gezellig stadje om doorheen te lopen. De Santa Maura en de twee bekende stranden liggen ook heel dichtbij, daarom wordt er ook vaak verbleven in Lefkas-stad als toerist en hier zijn heel veel gezellige straatjes om doorheen te lopen, diverse musea en leuke barretjes. In het midden van de stad is een centraal plein waar het heel gezellig is en vooral is het ’s avonds hier goed gevuld. Veel van de lokale bevolking is hier ook te vinden en zullen zij veel van terras naar terras gaan om te genieten van drankjes, gezelligheid en de heerlijke temperatuur die ’s avonds erg aangenaam is in Lefkas. Het Archeologisch museum is daarnaast ook een aanrader voor de cultuurliefhebbers en zal je veel te weten kunnen komen over de geschiedenis van Lefkas en kan je jezelf verdiepen in de rijke geschiedenis die dit eiland kent. Lefkas-stad is een echte aanrader en daarom ook zeker de moeite waard om te bezoeken!
Lefkas 1

Top 5 Hotels

Hotel Cleopatra Beach
Villa Elia
Villa Marina
Villa Dimitris Apartments & Studios
Olivastro Villa

Aanbiedingen Lefkas

Lefkas Aanbiedingen