Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Noordoostelijke Egeïsche eilanden

Rate this post

voorkant

De Noordoostelijke Egeïsche Eilanden is een eilandengroep bestaande uit: Chios, Fournoi, Ikaria, Lesbos, Limnos, Psara, Samos, Samothraki, Thassos. Deze eilanden zijn gelegen in de Egeïsche zee en liggen ten oosten van de Sporaden en ten noorden van de Cycladen en Dodecanese. Het is expliciet de Noordoostelijke Egeïsche eilanden om het feit dat wanneer je de Egeïsche eilanden zegt, je ook de Dodecanese, de Saronische eilanden en de Cycladen erbij betrekt.

Ieder eiland dat behoort tot de groep van de Noordoostelijke Egeïsche
eilanden heeft weegeiscshe eilandener zo zijn eigen kenmerken. Zo is Chios relatief koeler in vergelijking met de rest en zijn er veel leuke winkels te vinden. Ikaria is wat rustiger en ongerepter net als Fournoi en Psara. Lesbos is prachtig qua natuur en er zijn er vele olijfgaarden te vinden en biedt de meeste variatie op het gebied van landschap. Liminos is de thuisbasis voor het vakantieoord en biedt veel pittoreske dorpjes en stranden. Samos is de beste uitvalbasis voor het rondreizen. Samothraki is al lang een felbegeerde bestemming voor degene die van de natuur houden en als laatste Thassos staat bekend om de oude ruïnes en stranden welke beiden altijd worden gerefereerd naar wit marmer.Chios

Chios

Omdat Chios noordelijker gelegen is, is het relatief gezien wat koeler waardoor je er goed kan vertoeven. Chios ligt dicht bij de Turkse kust met maar 8 kilometer. Het eiland is aardig rustig qua toerisme maar het is zeker de moeite waard. Er zijn namelijk nog veel kenmerken te zien uit de romeinse en middeleeuwse tijd. Er zijn meerdere musea te vinden op het eiland maar je kan je tijd ook heel goed doorbrengen langs het kristalheldere water en de goudgele stranden.

Lesbos

Lesbos

Lesbos is een van de grootste eilanden van Griekenland maar gelukkig niet een van de drukste. Er zijn veel kenmerken en sporen te zien van de geschiedenis maar ook de nieuwe bezienswaardigheden zijn zeker goed te doen. Bezoek de stadjes Petra, Sigri en Moria om prachtige elementen van de oudheid terug te kunnen zien of ga naar Polichnitos en Plomari waar je goed tot rust kan komen in de prachtige badplaatsen. Wil je lekker zwemmen in de zee dan moet je zeker even naar de stranden van Thermi of Vigla gaan. De hoofdstad Mytilini kan je echt niet overslaan, de stad is gebouwd op zeven heuvels en is een van de mooiste steden op Lesbos.

Samos

Samos

De zee rondom Samos leent zich perfect voor diverse watersporten zoals de zee verkennen op de waterfiets maar door de prachtige heldere zee kan je er ook zeer goed duiken of snorkelen. Op het eiland zijn er diverse duikscholen te vinden waar je je brevet kan halen en dus net even wat dieper de zee in kan gaan dan met snorkelen. Voor de iets minder sportieve persoon is er genoeg om van te genieten zoals het eerste culturele erfgoed van Unesco, de oude stad Pythagorion. De oude ruïne bestaat uit een tunnelaquaduct en verschillende monumenten van Griekse en Romeinse afkomst. Daarnaast is er ook een prachtige tempel van Heraion te bewonderen.

Thassos

Thassos

Thassos heeft geen eigen vliegveld dus is alleen te bereiken per boot, gelukkig vaart deze af en aan de gehele dag door. Het eiland heeft prachtige zandstranden, valleien, rustgevende natuur en geeft het gevoel van vrijheid. Net als op de andere eilanden zijn er ruïnes te bewonderen uit de oudheid. De hoofdstad van het eiland is gelijknamig en kan niet worden overgeslagen met een binnenstad die divers is aan bebouwing met een mix van nieuw en oud. De kustplaatsen Limenaria, Skala Panagias en Potos kunnen niet worden overgeslagen bij een bezoekje aan Thassos.

Vakanties