Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Poros ligt gelegen in de Saronische Golf en is onderdeel van de Argosaronische eilanden. Het eiland staat bekend om haar romantische sfeer dat te danken is aan de kleine oppervlakte van 33 vierkante kilometer en ongeveer 5.000 inwoners. Wat Poros zo uniek maakt is dat het uit twee eilanden genaamd Kalavria en Sferia bestaat, de eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van een brug. Kalavria is het grootste en vruchtbaarste eiland en in het vulkanische Sferia ligt de hoofdstad. Poros is verantwoordelijk voor een unieke en romantische beleving dat als de dag van gisteren herinnerd zal worden.  

Geschiedenis

Ver in het verleden het Bronzen tijdperk werd Poros bewoond door bevolkingsgroepen. Op het eiland zijn er verschillende graven gevonden die stammen uit de Myceense periode. De stad Kalavria is op Poros te vinden en beschikt over een tempel dat in verbinding stat met de God Poseidon. Poseidon wordt als de God van de zee gezien. De tempels zijn toegankelijk om te bezoeken, dit kan door middel van een heuvel. Als de heuvel is beklommen kan er genoten worden van een prachtig uitzicht over de Saronische zee.

Het schijnt dat het eiland Poros op economisch en strategisch gebied heeft samengewerkt met de omliggende eilanden, dit was in de vierde eeuw voor Christus. Iedere plaats heeft een heilige tempel en op Poros staat de tempel van Poseidon centraal, deze is gebouwd in 520 voor Christus. Het schijnt dat in de tempel de Griekse redenaar Demosthenes is overleden door een gifbeker, dit was zijn berechting van de doodstraf.  Net zoals de overige eilanden kwam Poros in opstand tegen de Turken en werd het de eerste marinehaven van Griekenland in 1821.

poros city
Bron: http://www.eilandhoppenopmaat.nl/assets/components/content-slider-image.php?image=/content/8-daagse-reis-athene-poros/citytrip-athene%20(8).jpg

Bezienswaardigheden

Poros heeft een aantal bezienswaardigheden dat de moeite waard is om te bezichtigen. Het eiland beschikt over Poros-stad met een haven dat een beleving met zich mee brengt door de vele terrassen en boten. De smalle straten zijn als een tribune op de berg aangelegd dat een gezellige sfeer met zich mee brengt. Als er door de smalle straten wordt gewandeld kom je langs veel verschillende kiosken, winkels en unieke gebouwen. Het is mogelijk om naar de klokkentoren van Poros-stad te lopen, dit is het hoogste punt van de stad waar ook traditionele tavernes gevonden kunnen worden. In de stad is ook een archeologisch museum van twee verdiepingen te vinden. In dit museum kunnen de voorwerpen van de tempel oud Trizina en Poseidon worden bezichtigd.

De klokkentoren is het hoogste punt van Poros-stad maar de berg Vigla is het hoogste punt van het gehele eiland. De berg Vigla ligt centraal gelegen en 370 meter boven de zeespiegel. De resten van de tempel Poseidon ligt hier vlakbij gelegen, de tempel is verantwoordelijk voor een prachtig uitzicht op de Peloponnesos en Poros-stad. De tempel van Poseidon is dagelijks en gratis te bezoeken, dit kan tussen acht uur in de ochtend en zeven uur in de avond.

Zoodohou Pigis is een vrouwenklooster dat op Poros ligt gelegen. Het vrouwenklooster ligt op drie kilometer afstand van Poros-stad aan de kust in het zuidoosten van het eiland. Het klooster Zoodohou Pigis kan per bus bereikt worden en is iedere dag tot negen uur in de avond geopend. Verder heeft Poros veel dennenbomen, citroenbomen en olijfbomen.

Tempel Poseidon
Bron: https://followinghadrian.files.wordpress.com/2014/05/13897257024_253b647d1b_h.jpg?w=624&h=419

Stranden

Poros heeft een kustlijn van 40 kilometer waar verschillende stranden te vinden zijn. De stranden van Poros bestaan uit zand en kiezelstranden. Het strand Neorio Beach ligt in het zuidwesten gelegen en met een afstand van drie kilometer van de stad. Het Neorio Beach is een mooi maar ook het drukst bezochte strand van Poros. Om optimaal te kunnen genieten heeft het strand strandbedden, parasols en een aantal tavernes. In het gebied dat rondom het Neorio Beach zijn pijnbomen te vinden. Er moet wel rekening gehouden worden dat Neorio Beach twee stranden heeft, namelijk Mikro Neorio en Megalo Neorio.

askeli beach
Bron: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/48/6f/b2/486fb2100379118b685fa1567dbaaacb.jpg

De plaats Askeli ligt in het zuiden van Poros en beschikt over een strand met helder zeewater. De kleur van het heldere zeewater is blauw en groen. Het strand Vagionia is in de baai te vinden en kan vergeleken worden met het Askeli strand. Daarnaast beschikt Poros over de volgende stranden Love Bay Beach, Perlia Beach, Russian Bay Beach, Vagionia Beach, Monastery Beach, Panagitsa Beach en Kanali Beach.

Bereikbaar

Het eiland kan door middel van een veerboot bereikt worden. De veerboot vertrekt ui de haven van Pireaus en de snelste route duurt ongeveer een uur. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de reistijd drie uur is. Vanaf de haven Galatas vertrekt er ook een veerboot naar Poros-stad, dit is een afstand van 400 meter en de reistijd is ongeveer vijf minuten. Helaas kan Poros niet door middel van een vliegtuig bereikt worden omdat er geen vliegveld is, het dichtstbijzijnde vliegveld is Athene.

Als het eiland eenmaal bereikt is kan het eiland door middel van een scooter verkend worden, deze zijn op Poros te huren. Het huren van een scooter is alleen mogelijk als er over een motorrijbewijs of een bromfietsrijbewijs.

Top 5 Bezienswaardigheden

– Tempel Poseidon
– Eiland Daskalio
– Klooster Zoodochou Pigis
–  Klokkentoren Poros-stad
– De stranden van Poros

Top 5 Hotels

– 7 Brothers Hotel
– Saga Hotel Studios & Apartments
– Hotel Dimitra
– Cascade Studios
– Niki’s Village