Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

 

Bron: http://www.bootovertochten.com/bestemmingen/griekenland/thessaloniki
Bron: http://www.bootovertochten.com/bestemmingen/griekenland/thessaloniki

De stad Thessaloniki is de tweede grootste stad van Griekenland en is de hoofdstad van Centraal-Macedonië. De stad zelf kent een inwonersaantal van bijna 365.000, maar het gehele gebied Centraal-Macedonië heeft bijna 800.000 inwoners. Sinds 2011 is de stad Thessaloniki een fusiegemeente in de regio Centraal-Macedonië. De twee gemeenten die nu een fusiegemeente zijn Thessaloniki en Triandria. De stad Thessaloniki wordt door de bewoners Salonki genoemd.

 

Geschiedenis

De stad is rond 300 v. Chr. gesticht door Kassandros. De stad dankt de naam aan de vrouw van Kassandros Thessalonike. Zij was een halfzuster van Alexander de Grote. Zij kreeg haar naam van haar vader door een overwinning die hij boekte in Thessalie. Tijdens de hellenistische periode was de stad erg belangrijk, vooral ruiken der diadochen naar India reisden. De stad is later deel gaan uitgaan maken van het Romeinse rijk, het Ottomaanse Rijk, Byzantijnse Rijk en het ruik van kruisvaarders. De stad kende een lange tijd van onrust, dit kwam doordat de slaven, Noormannen, Avaren, de Saracenen en de Goten onrust zaaide en de stad veroverden en verwoestten. Doorat de stad een deel ging uitmaken van het Ottomaanse rijk veranderden de verdeling van de bevolking.

Vanaf de 16de eeuw kwamen er veel joden naar de stad, dit kwam door de geloofsvervolgingen in Spanje. Lange tijd had deze groep zelfs de meerderheid in de stad. De stad werd een van de grootste joden centra in de wereld. In de 20ste eeuw telde de stad ongeveer 160.000 inwoners, waarvan bijna de helft joods was.

Gedurende de eerste Balkanoorlog veroverde het Griekse leger de stad en maakte de stad deel uit van Griekenland. De stad werd in 1917 voor een groot deel verwoest door een grote brand. Er kwam een bevolkingsuitwisseling tussen de Turken en de Grieken, waardoor de Grieken nu de meerderheid in bevolking hadden van de stad.

De grote hoeveelheid joden zijn vandaag de dag bijna allemaal verdwenen door de tweede wereldoorlog. De nazi’s stuurden bijna alle joden naar hun kampen en werden hier vermoord. Tegenwoordig wonen er nog maar een paar duizend joden in de stad, terwijl er oorspronkelijk bijna 50.000 woonden.

 

 

Bezienswaardigheden

Een leuke bezienswaardigheid in Thessaloniki is de ontmoetingsplaats Loxias. Vroeger was dit een boekenwinkel. Vandaag de dag kan je er wel nog boeken kopen, maar is het een kafenion. Veel kunstenaars, studenten en intellectuelen gebruiken deze plek als ontmoetingsplaats. Je kan hier gezellig een drankje drinken en hiernaast kan je er prachtige literatuur kopen en lezen.

Bron: http://www.reveal-greece.com/white-tower-thessaloniki-symbol-city/
Bron: http://www.reveal-greece.com/white-tower-thessaloniki-symbol-city/

De stad kent veel mooie keren en de Hagia Sophia is er daar 1 van. De kerk stamt uit de 8e eeuw, is erg mooi en de moeite waard om eens te bezoeken. Agios Dimitrions is de grootste en hoofdkerk van de stad. De kerk kenmerkt zich aan de mozaïeken.

Voor liefhebbers van musea is er ook genoeg te doen. Het archeologisch en Byzantijns museum liggen naast elkaar en zijn allebei de moeite waard te bezoeken. Een ander mooi museum is het gevangenismuseum in de citadel.

 

 

Natuur, klimaat en uitgaan

De stad ligt aan de golf van Thessaloniki, die ligt op zijn beurt weer aan de Egeïsche Zee. De stad heeft een warm mediterraan klimaat, maar is wel iets koeler dan de noordelijk gelegen steden. In de winter is het erg koud en nat in de stad. Het is geen aanrader om naar Thessaloniki te gaan in de winter. In de zomer is het erg warm in de stad, maar niet te warm. Het is dan ook een aanrader naar Thessaloniki te gaan voor een stedentrip. In de buurt van de zee is er een aangename wind, die het koel houdt.

 

 

Top 5 hotels

  1. Hotel Capsis
  2. Hotel Zaliki
  3. Hotel Daios
  4. Hotel Makedonia Palace
  5. Hotel Anatolia