Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Kos, al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen in Griekenland. Dat is natuurlijk niet voor niets, want er is zoveel te doen en te doen op het prachtige eiland. Het eiland is jaarlijks dan ook goed voor 700.00 toeristen, van wie er meer dan 10% Nederlands zijn! Je kunt dan ook veel verschillende soorten vakanties door brengen op Kos. Voor de jongeren is het leuk uitgaan, je kunt er heerlijk fietsen en de zee is even prachtig als aan de rest van de Griekse eilanden.

Over Kos

olive treeKos ligt in de Egeïsche Zee en is deel van de Dodekanesos, een eilandengroep die uit zo’n 200 eilanden bestaat, waarvan er 27 bewoond worden. Na Rhodos en Karpathos is Kos het grootste eiland van de eilandengroepen, gelegen voor de Turkse kust. Dit maakt Kos ook een fijne uitvalsbasis om per veerboot ook andere Griekse eilanden aan te doen.
Kos is een vrij klein eiland, met een oppervlakte van circa 320 kilometer, waarvan 120 kilometer kustlijn is. Er wonen niet zoveel mensen op Kos: een telling in 2011 kwam uit op 33.300 mensen. Dat betekent dat er meestal meer toeristen dan inwoners op Kos te vinden zijn. Het is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Andere bronnen van inkomsten zijn het verbouwen en exporteren van amandelen, vijgen, druiven en olijven.

Wat is er allemaal te doen op Kos?

Steden

De grootste stad op Kos is de gelijknamige hoofdstad Kos, maar ook de steden Tigaki, Marmari, Kardamena, Antimachia en Kefalos zijn zeker een bezoekje waard. Gezien de geringe grootte van het eiland is het zeker mogelijk om tijdens je vakantie veel steden te bezichtigen.

Natuur

Kos is ook zeker geen plat eiland en herbergt het prachtige Dikeosgebergte, waarvan de hoogste top toch wel zo’n 850 meter hoog is. In dit gebergte vind je het mooie bergdorpje Zia, waar de bewoners je gastvrij zullen ontvangen.
Deze bergen, maar ook de andere pittoreske weggetjes lenen zich goed voor een fietstocht. Het voordeel van fietsen, is dat je zo’n beetje overal kunt komen. Met de auto kom je zeker niet overal doorheen en uiteraard is de fiets natuurlijk een veel milieuvriendelijker vervoersmiddel! Je kunt ook eventueel een scooter huren, maar hou er wel rekening mee dat je hiervoor een brommercertificaat nodig hebt.
Ook geweldig is al het leven in de zee. Kos is dan ook een uitermate mooie bestemming om gaan te duiken. Overal op het eiland bieden duikscholen je de mogelijkheid om spullen te huren en je de mooiste plekken van de zee te laten zien. Je zult versteld staan van de verscheidenheid van het zeeleven: prachtige vissen, veel zee planten en zelfs koralen. Zeker als je nog nooit gedoken hebt, is Kos zeker een leuke plek om ervaring op te doen. Het water is relatief rustig en er is genoeg te zien. Je bent vaak rond de 100 euro kwijt voor ongeveer anderhalf uur duiken en in dat tijdsbestek zal je zeker genoeg te zien krijgen

Griekenland-vakantie-duiken-octopus-header

Archeologie

hippocrates beeld

Maar wist je bijvoorbeeld ook al dat Hippocrates ook op Kos woonde, de arts bekend van zijn leer en de eed die alle geneeskundestudenten ook vandaag de dag nog afleggen? Daar zijn ze op Kos natuurlijk erg trots op en dat is ook te zien aan de diverse gedenktekens, verspreid over het hele altijd. Zo is er bijvoorbeeld de plataan van Hippocrates in Kos stad, maar ook het speciale Hippocrates museum dat zeker een bezoekje waard is. Dat zijn trouwens niet de enige archeologische uitjes die je kunt ondernemen rond Kos Stad, want zo is er een gymnasium en een Romeins Amfitheater.

Uitgaan

Ook uitgaan kan zeker erg goed op Kos. De bekende Bar Street in het centrum van Kos stad, biedt een gevarieerd aanbod aan allerlei nachtclubs en restaurants. Het is geen Rhodos of Chersonissos, maar alsnog wel erg vermakelijk en zeker de moeite waard als je graag ’s avonds nog even op stap wil.
Handig om te weten is dat men op Kos, net als op het Griekse vasteland, gewoon met de Euro betaald. Een heel klein taalcursus: hoe zeg je euro in het Grieks? In het Grieks zegt men ‘evro’. Een eurocent is een ‘lepta’. Over het algemeen zal je je goed kunnen redden in het Engels, maar het is handig om deze woorden te weten.
In de meeste nachtclubs, winkels en restaurants kun je betalen met je creditcard. Het is echter handig om ook altijd wat contant geld bij je te hebben, omdat men niet overal creditcards accepteert, bijvoorbeeld in kleine winkeltjes of restaurantjes.

Ontspanning

bootDe zandstranden op Kos zijn breed en daarom dus voor veel mensen ook de reden om naar Kos te komen. De stranden van Kos behoren zelfs tot de beste van Griekenland: ze zijn groot, schoon en comfortabel door de aanwezigheid van zand in plaats van kiezels en stenen zoals in andere delen van Griekenland het geval is. De zee is prachtig en zeer uitnodigend om eens een frisse duik in te nemen.
Het is ook heel leuk om een boottocht te ondernemen. Zo zie je nog meer van het mooie eiland en kun je tegelijkertijd ook nog fijn ontspannen op het prachtige blauwe water.

Klimaat

kos2Het klimaat op Kos is mediterraan en dat is eigenlijk een van de aangenaamste klimaten. De zomers zijn lang en warm en ook de winters worden eigenlijk nooit echt koud: het wordt nagenoeg nooit kouder dan 10 á 12 graden. Het eiland is dus ook een heerlijk plekje om te overwinteren.
De maanden april, mei, september en oktober zijn heerlijke maanden om te komen genieten van Kos. Zeker vanaf mei warmt de zee goed op en tot in oktober is het zeker nog goed vertoeven in de zee. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vakantie in de maanden juni/juli/augustus, maar houdt er dan wel rekening mee dat het erg warm kan worden door de hittegolven die nogal eens voorkomen op het eiland. Het kan dan wel 40+ graden Celsius worden! Hou daar dus rekening mee met het soort vakantie dat je wilt boeken. Als je bijvoorbeeld graag wil wandelen of andere sportieve activiteiten wil ontplooien, is het misschien een beter idee om vroeger of later in het jaar Kos aan te doen. Voor een zonvakantie is de zomerperiode beter geschikt. Wel is zo dat in augustus wel veel Grieken zelf ook vakantie hebben en de eilanden aan doen. Het kan dan erg druk worden op het eiland. Uiteraard kun je ook kiezen voor een last minute vakantie naar Kos in de maanden juni/juli/augustus, maar houdt er dan wel rekening mee dat het erg warm kan worden door de hittegolven die nogal eens voorkomen op het eiland.

Top 5 bezienswaardigheden

1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia

Last minute aanbiedingen Kos

Kos