Geschiedenis van Samos
Samos behoort tot de grotere Griekse eilanden in de Egeïsche zee en heeft een rijke geschiedenis. Onder meer de wereldberoemde filosoof en wiskundige Pythagoras werd op dit eiland geboren. Op Samos is ook een stad naar hem vernoemd: de stad Pythagorio in het zuidoosten van het eiland.
Toen de Ioniërs zich rond 1000 voor Christus op het eiland Samos vestigden werd het eiland steeds welvarender en machtiger. Het eiland was lid van de Ionische Twaalfstedenbond en was in deze bond een krachtige speler. Na deze glorietijden heeft Samos nog vaak onder Perzische invloeden geleefd. Daarnaast heeft het eiland ook enige tijd onder bestuur van Athene gestaan. Ten tijde van het Romeinse Rijk heeft Samos hier ook lange tijd deel uit van gemaakt. Toen het Romeinse Rijk op een gegeven moment in twee delen uit elkaar viel ging Samos deel uit maken van het (Oost-Romeinse) Byzantijnse Rijk. Het eiland is hierna ook nog in handen geweest van de Republiek Venetië en daarnaast heeft het eiland ook lange tijd onderdeel uitgemaakt van het Ottomaanse Rijk.
Toen de Grieken in 1830 uiteindelijk hun vrijheidsstrijd wonnen van de Turken wilden Samos graag toetreden tot Griekenland maar de andere Europese landen waren hier absoluut geen voorstander van. In 1834 verkreeg Samos als enige eiland in de Egeïsche Zee daarom gedeeltelijke autonomie als prinsdom. Uiteindelijk sloot het eiland in 1912 alsnog aan bij Griekenland. Het eiland is hierna nog een keer in buitenlandse handen gevallen toen de Italiaanse fasciste leider Mussolini in de Tweede Wereldoorlog het eiland veroverde.
Klimaat op Samos
Het eiland Samos heeft een echt mediterraan klimaat wat inhoudt dat er warme droge zomers zijn en natte milde winters. In de zomer worden er op Samos echt flink hoge temperaturen gehaald. In de maanden juli en augustus is de gemiddelde temperatuur altijd iets boven de 30 graden Celsius. De zomer start op Samos ongeveer altijd zo rond halverwege mei en duurt ongeveer tot eind september. Samos is niet echt geschikt als winterzon omdat de temperaturen flink kunnen dalen er ook best wel wat regenval kan zijn. Omdat er op dit eiland in de wintermaanden best wel wat regenval is kan je ook veel groen zien op dit eiland. Mocht je dus echt willen genieten van de groene natuur dan is het late voorjaar de beste tijd om dit eiland te bezoeken.
Lekker eten op Samos
Op Samos komt de fijnproever zeker aan zijn trekken. Zo kun je hier genieten van de authentieke Griekse keuken. Hierbij moet je denken aan de authentieke gerechten zoals de moussaka en souvlaki. Mocht je nu geen liefhebber zijn van de Griekse keuken wees niet getreurd want vanwege het vele toerisme is er op Samos te genieten van nog veel meer keukens zoals bijvoorbeeld de Italiaanse. Bent u nu liefhebber van visgerechten dan ben je op Samos op het juiste adres! De verse vangst wordt in de authentieke Griekse restaurants volgens Grieks recept gegrilld en gekruid. De prijzen van de gerechten op Samos absoluut betaalbaar maar op toeristische terrassen betaal je wel meer voor over het algemeen minder kwalitatieve gerechten. Op Samos kun je ook genieten van de heerlijke Griekse wijnen!
Wat te doen op Samos
Vanwege het feit dat rondom het eiland Samos de zee prachtig is maakt het dit eiland ook de ideale bestemming om diverse watersporten te beoefenen. Zo kun je de zee verkennen op een waterfiets of op een jetski maar je kunt natuurlijk ook de magische onderwaterwereld rondom dit eiland verkennen door middel van duiken of snorkelen. Op het eiland zijn verschillende duikscholen waar het mogelijk is om je duikbrevet te halen.
Bent u nu een liefhebber van wandelen in schitterende natuur dan is een vakantie naar Samos helemaal wat voor u. Op Samos zijn namelijk schitterende wandelroutes waarbij je kunt genieten van de mooie groene natuur. Veel wandelaars starten hun tocht in het stadje Kokkari en plannen hun route richting de omgeving van de watervallen van Potami.
Tevens is er voor de cultuurliefhebber genoeg te genieten op het fantastische eiland Samos. Op Samos zijn namelijk culturele erfgoederen te bewonderen die staan op de Unesco Erfgoedlijst. Op zich ook niet zo gek want dit eiland in de Egeïsche zee werd al bewoond in het derde millennium voor Christus. Het eerste culturele erfgoed op de lijst van Unesco zijn de overblijfselen van de oude stad Pythagorion. Deze bestaan onder meer uit een tunnelaquaduct en verschillende Griekse en Romeinse monumenten. Daarnaast is hier ook de tempel van Hera van Samos te bewonderen, de Heraion. De vroegste vondsten dateren uit het 4e of 3e millennium voor Christus, maar de belangrijkste nederzetting begon in de 16e eeuw voor Christus.
Top 5 accommodaties
1. APPARTEMENTEN AIOLOS
2. APPARTEMENTEN SIRENA RESIDENCE & SPA
3. APPARTEMENTEN NICOLAS
4. APPARTEMENTEN OLYMPIA VILLAGE
5. APPARTEMENTEN TOPAZ