Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Geschiedenis

In de tijd van de Griekse oudheid heette de Stad Chania op Kreta anders namelijk Kydonia. In de 9 eeuw werd de stad veroverd door de Arabieren, zij vernietigde stad en bouwde het weer opnieuw op waarna de stad de naam al-Hannim kreeg. Een eeuw later toen de Byzantijnen de stad veroverde behielden zij de Arabische naam.

Aan het eind van de 13e eeuw werd Chania op nieuw veroverd, dit maal door Venetië. Onder dit bewind kreeg de stad weer een andere naam; Canea. Onder bewind van Venetië werd de stad flink uitgebreid. Tijdens deze periode is de stad aangevallen door de piraat Barbossa, die het nodige geweld gebruikte tijdens zijn aanvallen waardoor de stad weer opnieuw opgebouwd diende te worden.

Chania werd vervolgens nog 1 keer veroverd, dit keer door de Osmanen, dit gebeurde in de 17e eeuw. De grootmacht kwam tot einde in 1898, toen de onafhankelijkheid van Kreta werd uitgeroepen. Waardoor Chania werd uitgeroepen tot hoofdstad van de republiek Kreta. In 1913 werd Kreta ingewijd als Griekenland. De stad werd uiteindelijk nogmaals flink beschadigd, dit gebeurde in de tweedewereldoorlog door de Duitsers.

 

Ligging en klimaat

Chania is gelegen in het westen van Chania en heeft een baai die zich uitstrekt tussen het Spatha-schiereiland en het Akrotiri-schiereiland. De hoofdstad van Kreta ligt op ongeveer 145 km en de stad Rethimnon ligt ongeveer op 70 km afstand. Ook heeft de stad op 15 km een vliegveld. Dit is een zowel een militair als civiel vliegveld, waar in de zomer ook naar Schiphol wordt gevlogen.

Het klimaat is net als de rest van Kreta, in de zon kan de temperatuur flink oplopen, kijk daarom overdag wel uit voor zonnesteken en zorg dat u genoeg water drinkt.

 

Cultuur en bezienswaardigheden

De stad kent een gezellig kade op de deze kade zijn veel terrasjes en restaurants. De haven is zeer kleurrijk en daarom heeft het een mooi aanzicht. Aan de oude haven ligt het Venizelos plein, hier zijn tal van restaurantjes en taverna’s, hier worden de traditionele gerechten bereidt. Ook kunt u hier genieten van een heerlijke Cappuccino Freddo of een overheerlijk pita broodje met gyros.

De herenhuizen en traditionele oude gebouwen geven een goede indruk hoe welvarend de stad is geweest. De oude Venetiaanse haven is een prachtige haven waar zeilboten en andere boten aanmeren. Deze haven Neoria is gelegen tussen twee prachtige kenmerken van de stad, aan de ene kant staat de prachtige Vuurtoren van Chania en andere kant ligt het oude fort Firkas. De stad Chania heeft verder nog een aantal mooie historische gebouwen, de invloeden van alle geloven is goed te zien in de stad. Zo staat aan de Venetiaanse haven de Kiuchouk Hasan Pasha Moskee deze komt uit de tijd rond 1645. Ook staat er een oude kerk uit de 15e eeuw, de Heilige Salvador Kerk van de Franciskus Monniken. Verder staat er ook een Synagoge in de oude Joden buurten.

Agora is de overdekte markt in de stad, deze markthal is gebouwd in 1913 en worden lokale producten verkocht in meer dan 70 winkeltjes de markt is zeker een bezoek waard.

Ook heeft de stad nog een archeologisch museum.

 

Stranden

Dichtbij Chania liggen een aantal bekende badplaatsen. Zoals Agia Marina dit is een zandstrand waar restaurantjes in de buurt zitten.

Een ander strand is het strand van Kato Stalos dit is tevens een zandstand.

Platanias is heeft ook zand strand. Alle standen zijn voorzien van bedjes en de mogelijkheid om iets te eten of drinken is ook aanwezig.

 

Top 5 Hotels en appartementen

1 Hotel Chrispy World

2 Appartementen Canea Mare

3 Seaview & Suites

4 Appartementen Creta Palm

5 Hotel Porto Platanias Beach Resort

Aanbiedingen Chania

chania