Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Thassos dat bekend staat om haar gezelligheid ligt in de Noord-Egeische Zee op een afstand van 8 kilometer van het Griekse vasteland. Het eiland kan alleen met de boot bereikt worden omdat het eiland geen vliegveld heeft. De gehele dag varen boten af en aan om de bewoners en toeristen te vervoeren. Wat de toeristen naar het eiland toetrekt zijn de prachtige zandstranden en de rustgevende natuur, de valleien en stromende rivieren geven een gevoel van vrijheid. Thassos kent ook een rijke geschiedenis want tot op de dag van vandaag zijn er vele archeologische overblijfselen te bezichtigen. Een vakantie naar Thassos geeft u het ultieme en rustgevende beleving.

Geschiedenis

Het eiland Thassos wordt al sinds de prehistorische tijd door verschillende bevolkingsgroepen bewoond. Dit is namelijk gebleken uit oude geschriften van letterkundigen want in de 8e eeuw voor Christus woonden er barbaren en Thraciers op Thasos. Later in de 7e eeuw voor Christus heeft Thasos een economische ontwikkeling gekend en dit was te danken aan de kolonisten uit Paros die op dat moment zich op het eiland hadden gevestigd. Toen de kolonisten uit Paros zich vestigde op Thassos was het geen verassing dat het eiland een economische ontwikkeling kende omdat zij als handelaren bekend staan. Zij waren verantwoordelijk voor het handelen met verschillende Griekse staten, het kwam zelfs voor dat er handel werd gedreven tot aan de Zwarte Zee.

In de 4e eeuw voor Christus is Thassos in handen van de Macedoniërs geweest. De koning van Macedonië genaamd Filippos de 2e had het eiland overgenomen. Daarna is Thassos in handen geweest van de Romeinen en het Byzantijnse Rijk, tijdens deze periode bloeide het eiland economisch op.  Ook heeft Thassos aanvallen gekend van de Arabische en Slavische bevolkingsgroepen. Daarna is het in de handen gekomen van de Venetianen, Byzantijnen en Genuanen. In het jaar 1459 kwam het in handen van het Ottomaanse Rijk en sinds 1913 behoort Thassos weer tot Griekenland.

Zoals beschreven werd Thassos vaak aangevallen door verschillende bevolkingsgroepen en dit had zo zijn redenen. Thasoss beschikte namelijk over veel ijzer, lood, goud, brons en marmer, het eiland stond ook bekend om haar wijn.

Thassos
Bron: http://griekenland.net/wp-content/uploads/2015/02/Thassos-vakantie-Alyki-beach-header.jpg

Bezienswaardigheden

Het toerisme neemt in Griekenland sterk toe en dat komt vanwege het groot aanbod bezienswaardigheden. Ook Thassos beschikt over veel bezienswaardigheden dat zeker de moeite waard is om te bezichtigen. Het eiland kan dan ook verkend worden met een scooter of auto om op iedere plaats van het eiland te komen en van de prachtige natuur te genieten. De natuur van Thassos bestaat uit watervallen en bossen dat een prachtig beeld oplevert. De scooter of auto kan op Thassos gehuurd worden. Het eiland Thassos heeft ook culturele feesten, zo worden de volgende feesten gevierd; in februari Carnaval, eerste Paasdag Judas Effigy en de tweede Paasdag Gia Vrex Aprili. Het feest Kazavitinia dat in de maanden juli en augustus wordt gevierd zijn culturele evenementen en concerten. Het folklore dansfestival in Kallirachi wordt op de eerste 10 dagen van augustus gevierd.

Thassos stad is de hoofdstad van Thassos en moet een keer bezocht worden want de stad ligt gelegen tussen de overblijfselen van de oude stad. De huidige stad bestaat uit een moderne bebouwing waarin de oude kenmerken in terug zijn te zien. Tot op de dag van vandaag besteden ze veel tijd en moeite om de oudere gebouwen te onderhouden. Bij het bezoeken van de stad kan het centrale plein worden gezien met de daarop de funderingen van de Byzantijnse basiliek. In de 7e eeuw voor Christus is het antieke Thassos gebouwd, dit is een terrein met een museum. Ook heeft de stad een oude militaire haven , een Hellenistische en Romeinse agora, Tempel van Dionysus en een amfitheater. Aan de westkust van Thassos ligt het vissersdorp Skala Kalirachi, het dorp beschikt over een kleine haven en de stranden Kato Lagada en Ano. Als er verder landinwaarts wordt getrokken kan het dorp Kalirachi bezocht worden, het dorp beschikt over de Agios Dimitrios kerk en een kunstmuseum. Als er kennis gemaakt wilt worden met de traditionele bouwstijl van Thassos kan Megalo Kazaviti niet gemist worden. De karakteristieke Macedonische invloeden zijn hier overal terug te vinden.

Thassos heeft veel bezienswaardigheden die niet gemist kunnen worden. Zo heeft het eiland verder mooie zandstranden die gelegen zijn aan een blauwe zee en steden zoals de kustplaats Limenaria, de badplaats Skala Panagias en de populairste bestemming Potos.

Thassos eiland
Bron: http://www.thassosinn.gr/images/website/8/thassos-1__large.jpg

Natuur en Klimaat

De Griekse eilanden beschikken over een Mediterraan klimaat en dat betekent dat er veel zon is met milde temperaturen en weinig regenval. Door het gehele jaar kunnen de temperaturen hoog oplopen maar de eilanden hebben een eigen verkoeling, namelijk een aangename wind. Vergeleken met Nederland is de benauwdheid in Griekenland een stuk minder en dit komt door de luchtvochtigheid. Thassos is een ideale bestemming als het gaat om temperatuur want de gemiddelde temperaturen zijn in de lente 18 graden, in de zomer 28 graden, in de herfst 20 graden en in de winter ongeveer 11 graden.

De natuur van het eiland levert een prachtig beeld op want zo heeft het verschillende watervallen en rotswanden die opgezocht kunnen worden. Er bestaat bijna geen betere plaats om een wandeling te maken dan op Thassos. De zee waarin het eiland gelegen ligt loopt geleidelijk af en is ondiep waardoor er op ieder moment een duik in het water genomen kan worden. De witte zandstranden en het heldere blauwe water lijkt een droom. Langs het strand zijn er barretjes en restaurants te vinden en in de baaien liggen de jachten gelegen. De bekende stranden waarover Thassos beschikt zijn Alyki, Paradisos, Chryssi Akti, Glyfoneri en Evreokastro. De stranden Chrysi Ammoudia, Prinos, Makryammos en Pefkari beschikken over een blauwe vlag, ook wel ‘Blue Flag Beach’.

Eten en drinken

Griekenland staat bekend om de veelzijdige keuken, er wordt veel gewerkt met verse en regionale producten. Het aanbod in vis en vlees is dan ook groot want in het binnenland van Griekenland is het aanbod van vleesgerechten groot en op de eilanden zijn dit voornamelijk visgerechten. De bekende Griekse gerechten zijn Dolmades, Kaftedes, Mousaka en Tzatziki, dit kan bijna op elke plaats in het land besteld worden. Net als de andere eilanden heeft Thassos haar eigen specialiteiten. De kourbani wordt op het eiland veel gegeten en dit is een gerecht van gekookt rundvlees. Verder beschikt Thassos over Yoghurt met honing, Throumbes olijven, jenever gemaakt van druiven genaamd Tsipouro en verschillende soorten wijn. Wat niet vergeten mag worden is de honing van Thassos, deze honing behoort tot de top van Griekenland.

Tsipouro
Bron: http://41.media.tumblr.com/tumblr_lzrlbpCsjb1rnmzsmo1_500.jpg

Top 5 bezienswaardigheden
– Thassos stad
– Potamia
– Alykes
– Moni Archangelou Michaeil klooster
– Panagia

Top 5 Hotels
– Hotel Blue Dream Palace
– Hotel Royal Paradise Beach Resort
– Alexandra Beach Thassos Spa Resort
– Hotel Makryammos Bungalows