Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Karpathos is een langwerpig eiland dat hoort bij de Dodekanesos. Dit is een eilanden groep met als grootste eiland Rhodos. Rhodos ligt ten noordoosten van het eiland Karpathos. Het eiland ligt in de redelijk dicht bij Kreta. De hoofdstad van het eiland Karpathos is Karpathos stad. Het ligt in het zuidoosten van het eiland en wordt door de autochtonen Pigadia genoemd. Andere dorpen op het eiland zijn Olympos en Diafani en liggen in het noorden van het eiland. Het eiland heeft een luchthaven en er gaan wekelijks veerboten naar Kreta en Rhodos. Karpathos heeft een zee die is vernoemd naar het eiland, namelijk Karpathische Zee.

 

http://www.micazu.nl/vakantiehuis/griekenland/karpathos/pigadia-karpathos-stad/mimis-connie-12253/
http://www.micazu.nl/vakantiehuis/griekenland/karpathos/pigadia-karpathos-stad/mimis-connie-12253/

 

Geschiedenis

Karpathos kent een rijk verleden met veel bezettingen. In de 1e eeuw n. Chr. werd het eiland bezet door de romeinen. Het christendom ging pas in de 4de eeuw een rol spelen op het eiland, maar in het einde van de 4de eeuw zou het eiland horen bij het romeinse rijk. De Arabieren waren een grote plaag voor de bewoners van Karpathos in de 5de eeuw. Daarom vluchtte veel bewoners naar de bergen en stichten daar kleine dorpen. Het eiland was tot begin 13de eeuw onderdeel van het Byzantijnse Rijk. Hierna werd het eiland bestuurd door de Italiaanse broers Luigi en Andrea Maresco. Zij regeerden over het eiland tot het jaar 1311, want de Venetiaan Marco Cornaro veroverde het eiland, totdat hij op zijn beurt weer werd verdreven door de ridders van Rhodos. De ridders van Rhodos bleven niet lang, want 4 jaar later kwam Marco Cornaro weer terug. Hij regeerde tot 1537 en bouwde veel kerken en forten op het eiland. Na zijn regeer periode werd het eiland meerdere malen geplunderd door troepen van de Turkse Sultan. Karpathos sloot zich na de Griekse revolutie aan bij Griekenland en in de jaren die daarop volgde deed het eiland er alles aan om het de Turken moeilijk te maken. Helaas kwam het eiland in 1830 weer onder het bewind van de Turken. Tijdens de tweede wereldoorlog verbleven er Italiaanse en Duitse troepen op het eiland. Het bleef relatief rustig totdat Duistland aan de verliezende hand kwam. De Duitsers vertrokken en de bevolking ging vechten tegen de Italianen. De Italianen hielden lang stand, want er kwam weinig hulp van de geallieerden. Uit wanhoop zijn 7 mannen op een klein bootje naar Egypte gevlucht om hulp te vragen aan de gevluchte regering. Ze keerde terug met 2 torpedojagers van de geallieerden en de bevrijding was daarmee begonnen. Pas vanaf 1948 hoort Karpathos bij Griekenland. De laatste vijftig jaar heeft het eiland gemaakt tot wat het nu is.

 

Natuur en klimaat

Het eiland Karpathos heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. Tussen november en maart valt er redelijk veel neerslag en zijn dan ook de minst mooie maanden in het jaar. Er staat op het eiland en vooral in het westen een stevige wind, dit maakt het in de warmste maanden van het jaar draaglijk. Tussen eind juli en begin augustus is het erg warm. Dit zijn de warmste dagen van het jaar voor Karpathos. Het klimaat is sterk te vergelijken met andere Griekse eilanden. Het enige verschil is dat het op Karpathos een droger klimaat is, dan op andere Griekse eilanden. Gemiddeld over het hele jaar is de gemiddelde minimum temperatuur 11 graden Celsius en de gemiddelde maximum temperatuur 31 graden. In de warme zomermaanden is de temperatuur overdag altijd boven de 27 graden.  Tijdens de koude maanden in het jaar is de temperatuur bijna altijd onder de 18 graden. Dagen dat het de hele dag regent komen bijna niet voor op het eiland Karpathos.

 

 

http://www.jiba.nl/utilpages/getimage.ashx?width=980&height=500&crop=True&file=Images/Web1/11500000/69000/11569567-Web1.jpg
http://www.jiba.nl/utilpages/getimage.ashx?width=980&height=500&crop=True&file=Images/Web1/11500000/69000/11569567-Web1.jpg

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Karpathos genaamd Karpathos-stad is een erg moderne stad en is een toeristische badplaats. Rondom de stad bevindt zich een baai. De baai is ongeveer 3 kilometer lang. Een andere bezienswaardigheid is het plaatsje Arkassa. Hier komen ook redelijk veel toeristen. Het eiland kent veel mooie stranden, maar de mooie stranden vind je aan de oostkust. De stranden hier zijn door een Duitse reisorganisatie als mooiste van de Middellandse Zee bestempeld. Veel van deze mooie stranden op Karpathos zijn helaas alleen bereikbaar per boot. Een andere leuke bezienswaardigheid is een klein dorpje in het noorden. Het dorpje heet Olymbos en het voelt alsof de tijd stil heeft gestaan in dit dorpje. Het is afgezonderd van de bewoonde wereld en dat is te zien en te voelen aan alles. Zodra je het dorpje binnenkomt voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Wat ook erg leuk is in Karpathos is duiken. Het is een erg mooie duik plek door het heldere water.

 

 

Top 5 hotels

  1. Potali Bay
  2. Hotel Astron Princess
  3. Appartementen Athena Palace
  4. Appartementen Studios Almyra Village
  5. Appartementen Anemoessa