Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Kreta is de grootste en een van de populairste bestemmingen van Griekenland. Natuur, cultuur en verschillende activiteiten. Kreta heeft het allemaal! Naast ontspannen op het strand onder het genot van een glaasje raki is er overdag heel veel cultuur om op te snuiven. Zo zijn er tal van mooie kloosters en oude vissersdorpjes die hun authenticiteit goed hebben behouden. Bezoek de olijfgaarden van Kreta. Aan deze olijfolie wordt ook wel de verklaring van de hogere levensverwachting van de inwoners van Kreta toegewezen. Naast het lekker tot rust komen in Kreta kunt u hier ook uitstekend uitgaan. Levendige en bruisende uitgaansmogelijkheden zijn er hier genoeg. 

Geschiedenis Kreta

Het eiland waar de eerste grote Europese beschaving zich had gevestigd. Een bezoek naar dit eiland is een reis maken door geschiedenis. Het eilandje werd vanaf de jonge steentijd bewoond met als

kreta geschiedenis

eerste mensen de jagers en verzamelaars die vanuit Noord-Afrika en Azië naar Kreta zijn getrokken. In eerste instantie leefden ze in grotten maar maakten al snel een overgang naar het houden van vee en pottenbakken.

Van 3300 v.Chr. tot 1400 v.Chr. kent Kreta een Minoische beschaving. De beschaving bloeide vanuit de gunstig gelegen Kreta uit tot de grootste beschaving van Europa. De Minoische beschaving is vernoemd naar de mythologische figuur Minos. Ook komt de naam van de legend Minotaurus hier mogelijk hier vandaan. deze Minoische tijd werden er een tal van paleizen gebouwd. De meest bekende paleizen zijn onder andere die van de koning Knossos, Malia, Phaistos en Zakros.

Deze Minoërs geloofden in meerdere godinnen. Er waren godinnen voor verschillende zaken. Zo hadden ze godinnen voor de handel Minoërs waren goeie handelaren. Ze ruilden olie, wijn, graan, olijfolie, vazen en potten voor grondstoffen al marmer, steen, koper, ivoor en ijzererts. Tot slot waren ze ook goed in landbouw en maakten ze sieraden van goud en bewerkten ze koper en brons. Ook maakten ze mooie fresco’s en keramiek. 1400 v.Chr. kwam er een einde aan deze beschaving door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Na de Minoische tijd kende Kreta een romeinse, Arabische, Venetiaanse en Turkse overheersing. Uiteindelijk werd er in 1913 een eenheid tussen Kreta en Athene bewerkstelligd. Hierna kreeg Kreta het zwaar te verduren tijdens de tweede wereldoorlog en moesten een hevige strijd voeren tegen de Duitse bezetting. Uiteindelijk werd Kreta in Mei 1945 bevrijd.

kreta eten en drinken

Eten en drinken Kreta

De beste en goedkoopste eten zijn buiten de toeristische plekjes te vinden. Deze authentieke Griekse restaurantjes gaan vaak pas open rond een uur of 19.00 of zelfs 22.00. Niet ongebruikelijk dus om na middernacht nog in een restaurant te zitten. In de traditionele gerechten van Kreta wordt voornamelijk vis, verse groenten en olijfolie gebruikt. Kreta kent ook lokale eethuizen die Tavernas worden genoemd. Hier kunt u genieten van gerechten die op de grill worden klaargemaakt. Ook moet u de Griekse mezzes hebben geproefd dat vergelijkbaar is aan de Spaanse tapas.   Bij het eten is het zeker aan te raden om een Griekse drankje daarbij te nuttigen. Bijvoorbeeld de Griekse bier Mythos of de welbekende raki.

Kreta by day

Bezoek de natuurparken van Kreta! Een van de bekendste is ook wel de Samariakloof. Dit is een kloof dat ongeveer 18 km uitstrekt. Deze wandeling duurt een aantal uur dus let er op dat je de juiste schoenen aanhebt. Dit is een wandeling die u zeker niet snel zult vergeten. Schitterende planten, dieren en indrukwekkende rotswanden. U zult uw ogen uitkijken!

De forten op dit eiland zult u ook zeker niet missen. Deze forten hebben deel gemaakt uit de geschiedenis van Kreta en werden gebruikt om het eiland te beschermen tegen gevaren die u

it zee zouden kunnen komen. Een van de grootste forten van het eiland is te vinden in de oude stad Rethymnon. Rethymnon is een oud dorpje in Kreta waar je veel karakteristieke trekjes van Venetië zult vinden. Veel kleine straatje en schilderachtige huisjes vullen hier het landschap. Wanneer u van shoppen houdt is Rethymnon ook ‘the place to be’. Door het ruime winkelaanbod hoeft de shopaholic zich geen moment vervelen.

Wat ook heel interessant is om Kreta te verkennen door middel van een landrover. Dit is een unieke ervaring. Wilde dieren, planten en een omgeving van bergen zal u tegemoet komen.

Er zijn ongeveer 150 stranden met helder water en goudkleurige stranden. U zult het gevoel hebben zich in een waar paradijs te bevinden. De meest schitterende stranden zijn aan de westkust van Chania. De stranden genaamd Elafonisi en Falassarna wachten u op. U zult uw ogen uitkijken! U zult gegarandeerd genieten.

 

Kreta by night

Wanneer de zon ondergaat is er nog volop activiteiten te doen op dit eiland. Zo zijn de beroemdste uitgaansplekken in Kreta Chersonissos en Mali. Hier kunt u feesten tot de zon weer op komt. In Kreta vindt u een groot aantal clubs, kroegen, bars en andere leuke uitgaansgelegenheden. Hieronder wat uitgaanstips voor Kreta.

night crete

⁃   Matrix club, een van de grootste clubs van Chersonissos

⁃   Amnesia Club, grote club in Chersonissos er wordt er van alles gedraaid

⁃   Club tiger, r&b dance en trance⁃   Cameo club, 80’s muziek r&b en trance muziek

⁃   T’hof van Holland, skihut muziek

 

Top 5 bezienswaardigheden

⁃   Knossos, historisch paleis van Knossos

⁃   Samaria Kloof, bekendste kloof in Kreta

⁃   Archeologisch Museum van Heraklion, grote collectie vondsten uit het Minoische tijd

⁃   Spinalonga, historisch schiereilandje

⁃   Vai, plaatsje bekend om haar strand en unieke palmenbos

Top 5 appartementen en hotels

⁃   Appartementen Candia Park Village

⁃   Appartementen Nikolas Villas

⁃   Hotel Astali

⁃   Hotel Alexander Beach

⁃   Hotel the Island

Vakanties Kreta

Kreta