Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4/5 - (2 stemmen)

Naxos is een eiland dat gelegen ligt in de Egeïsche Zee en onderdeel is van de Cycladen eilanden. Het is het vruchtbaarste en met een oppervlakte van 448 km² het grootste eiland van de Cycladen en beschikt over 20.000 inwoners. Het unieke van dit eiland is dat het een kustlijn van 148 kilometer heeft, het heldere blauwe water en de witte zandstranden blijven een ware trekpleister voor toeristen. De bezienswaardigheden komen van een rijke historie waardoor je nooit uitgekeken zal raken. Naast het nachtleven kan er genoten worden van de vruchtbare dalen en groene landschappen, op het gebied van cultuur en natuur heeft Naxos alles te bieden. Als je eenmaal geland bent op Naxos weet je al snel waar de schrijver Manolis Glezos zijn inspiratie vandaan haalt.

Naxos strand

Geschiedenis Naxos

Het eiland Naxos heeft een belangrijke rol in de Cycladische cultuur vervuld en was al bewoond aan het einde van de Protocycladische tijd. Dit betekent dat het eiland al ruim 2.000 jaar voor Christus was bewoond. Naxos staat volgens de mythologie bekend als het eiland van Ariadne en Bacchus, anders genaamd de god van de wijn. Ariadne was de dochter van koning Minos en was achter gelaten op het eiland Naxos en trouwde met Bacchus.

Rond het jaar 1600 voor Christus had het eiland vergeleken met de andere Cyclades eilanden de grootste macht. Door de handel zoals in kunst stond de Economie sterk waar de andere Cyclades eilanden tegenop keken. Er werd voornamelijk in beeldhouwkunst gehandeld. In Griekeland is het ook terug te zien dat de handel in beeldhouwkunst een goede bron van inkomsten was en dit voor het land veel betekende, in Delphi staat namelijk de marmeren sfinx en op Delos staat het huis en de stoa van Naxos. Rond het jaar 1614 vond er een vulkaanuitbarsting plaats, alles was  vernietigd waardoor de handel zoals met het eiland Kreta stil kwam te liggen. In het jaar 490 voor Christus was het leger van de Perzen oppermachtig en ook Naxos heeft hieronder geleden, de Perzen hebben in die tijd het eiland verwoest. Later hebben de Grieken waar Naxos deel van uitmaakte, de slag bij Plataeae van de Perzen gewonnen. Naxos is in 388 voor Christus nog ingenomen door de Macedoniërs en in 166 voor Christus door de Romeinen. In de tijd van de Byzantijnse werden er veel religieuze gebouwen neergezet, dit was in de 9e eeuw na Christus.

Het bekende kasteel in Chora dat in 1210 is gebouwd, is te danken aan de Venetiaan Marco Sanudo. Hij bouwde het kasteel omdat hij was uitgeroepen tot Hertog van Naxos. Tijdens de tweede wereldoorlog is het eiland bezet geweest door de Italianen dat onder leiding stond van Benito Mussolini. Kort daarna is het door de Duitsers ingenomen dat onder leiding stond van Adolf Hitler. In de huidige tijd is de politicus en schrijver Manolis Glezos nog steeds een inspiratiebron voor de Grieken. Op 30 mei in 1941 klom hij naar de Akropolis in de stad Athene en haalde de door de Duitsers geplaatste swastikavlag weg. 2 jaar later is hij door de Italiaanse troepen gearresteerd maar in 1944 was het hem gelukt om te ontsnappen. Op 92-jarige leeftijd in mei 2014 was hij voor de Syriza partij gekozen van het Europees parlement.

Bezienswaardigheden

Naxos beschikt over veel bezienswaardigheden dat door de rijke historie is te danken. Als je op vakantie gaat om bezienswaardigheden te bezoeken ben je met Naxos op het juiste adres. Doordat Naxos een handelscentrum in voornamelijk beeldhouwkunsten was  en te maken kreeg met verschillende bevolkingsgroepen zijn er veel kenmerken van overgebleven. De 2500 jaar oud

Naxos Portara poort
Bron: http://aerotrips.com/wp-content/uploads/2014/04/Portara-Gate-Naxos-Island-Greece-MS-600×398.jpg

De marmeren tempelpoort Portara met een breedte van 3,6 meter en een hoogte van 6 meter staat bijvoorbeeld in de stad Naxos. Of het fort het Venetiaanse Kastro dat in 1207 is gebouwd en over 12 torens beschikt. Het eiland beschikt over veel bezienswaardigheden dat de beschreven bezienswaardigheden slechts een deel daarvan zijn.

Naast de rijke historie heeft Naxos een mooi landschap. Een belangrijke attractiedat ieder jaar veel toeristen trekt, zijn de kilometers lange en brede stranden. Het heldere blauwe water geeft een prachtig beeld dat het bijna onwerkelijk lijkt. In het verleden was Naxos de verantwoordelijke voor het leveren van kwalitatief marmer en dat zie je overal terug komen op het eiland. Dit is ook terug te vinden in de verschillende museums. Het is zeker de moeite waard om de steden te bezichtigen want je ziet al snel dat er een aantal huizen een toren hebben. De torens van de herenhuizen die gebouwd zijn tussen de 15e en 18e eeuw, een andere benaming van zo toren is een Pyrgi.

Eten en drinken

Van de Cyclades is Naxos het vruchtbaarste eiland. Het eiland heeft een aantal ondergrondse rivieren dat voor een vruchtbare grond zorgt. Op veel plaatsen zie je dat er olijven, druiven en citrusvruchten worden verbouwd. Een kenmerk van het eiland zijn dan ook de kitronlikeur en de rosé wijnen., kitron is een citroenkleur dat opgevangen wordt van een citroenboom op Naxos. Andere culinaire specialiteiten van het eiland zijn de kazen; xenotiri, graviera, arseniko en de xinomyzithra. Naast de specialiteiten van het eiland worden ook de algemene Griekse gerechten aangeboden zoals moussaka en souvlaki. In een restaurant kan er dus heerlijk gegeten worden.

In de avond

Op het eiland in de verschillende steden en dorpjes kan er in de avond genoten worden van een drankje. Er is een groot aanbod in cafés terrasjes, restaurants en stranden. Een aantal steden beschikken over een boulevard waardoor je de gezelligheid kan proeven. In de avond kan je op het strand een waling maken waardoor je naar het geluid van de golven kan luisteren. Dit geeft een echt vakantiegevoel waarbij je tot rust komt en van de natuur geniet. In de Naxos stad is het mogelijk om een wandeling te maken over de kronkelige straten die langs souvenirwinkels en kerken loopt. Op Naxos is er altijd wat te doen.

Top 5 bezienswaardigheden

Naxos Santorini
Bron: http://www.anematravel.com/static/images/articles/Santorini14_big.jpg

1. Kasteel Chora
2. Appolonia
3. Iria Iria
4. Ano Sangri
5. Fleri

Top 5 hotels

1. Nissaki Beach Hotel
2. Naxos Resort Beach Hotel
3. Galaxy Hotel
4. Xenia Hotel
5.Lagos Mare Hotel