Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Geschiedenis van Zakynthos

Zakynthos heeft een zeer rijke geschiedenis. Het eiland is in de loop der jaren bijna constant veroverd door buitenlandse rijken. Ten tijde van het oude Griekenland behoorde het eiland oorspronkelijk toe aan Athene maar later werd het eiland veroverd door de Spartanen. Nadat ook nog de Macedoniërs het eiland in hun bezit hadden veroverden de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus Zakynthos. De Romeinen waren echter vooral uit op belastinginkomsten en gaven de eilandbewoners veel vrijheid om grotendeels zelf het eiland te besturen. Toen het Romeinse rijk uiteindelijk in twee delen uiteenviel werd het eiland onderdeel van het Oost-Romeinse Byzantijnse rijk. Het eiland werd hierdoor lange tijd bestuurd vanuit de hoofdstad van dit rijk Constantinopel. Nadat ook dit rijk uiteenviel heeft het eiland onder meer nog onderdeel uit gemaakt van Napoleon zijn rijk en ook de Venetianen hebben dit eiland in hun bezit gehad. In 1864 mocht het eiland zich aansluiten bij het vrije Griekenland.

Klimaat van Zakynthos

De Ionische eilanden, waar Zakynthos onder valt, hebben een totaal ander klimaat als de andere Griekse eilanden uit de Egeïsche zee. De Ionische eilanden hebben te kampen met een subtropisch-mediterraan klimaat. Dit betekent dat er zachte winters met regenval zijn op Zakynthos. Dit heeft ten gevolg dat Zakynthos een erg groen eiland is. Zakynthos kent ook lange zomers. Vanaf ongeveer halverwege mei is de zomer toch echt wel begonnen en deze duurt tot begin oktober. In de maanden juli en augustus is er op het eiland een gemiddelde temperatuur van boven de 30 graden Celsius. Mocht u dus liever ietsjes koelere temperaturen willen dan kunt u beter in juni of september het eiland bezoeken.

bron: http://www.reisgraag.nl/vakantie_griekenland/zakynthos/
bron: http://www.reisgraag.nl/vakantie_griekenland/zakynthos/

Lekker eten op Zakynthos

Als liefhebber van de Griekse keuken ben je helemaal op je plek op dit mooie eiland. In de meeste restaurants kun je namelijk de authentieke Griekse gerechten bestellen zoals stifado en souvlaki. De visgerechten zijn ook echt heerlijk op Zakynthos. De visgerechten worden gekruid en daarna gegrilld volgens oud Grieks gebruik. Ben je toch niet zo’n liefhebber van het Griekse eten dan kun je op Zakynthos ook genieten van andere keukens. Zo zijn er vooral in de toeristische gedeeltes van Zakynthos veel restaurants die bijvoorbeeld Italiaans eten serveren. De gerechten op Zakynthos zijn over het algemeen zeer betaalbaar want in de meeste restaurants betaal je slechts zo’n 10 euro.

Wat te doen op Zakynthos

Op slechts vijf kilometer van de luchthaven ligt Zakynthos-stad. Deze historische stad is zeker de moeite waard om even langs te gaan. Zo is er voor de museabezoekers genoeg te vinden hier met het Byzantijnse museum en ook het Solomos museum. De stad heeft ook een mooie haven en als je de Sint Nicolaas kerk beklimt heb je een prachtig uitzicht over de stad.

bron: http://www.femalefirst.co.uk/travel/11-best-greek-islands-286880.html
bron: http://www.femalefirst.co.uk/travel/11-best-greek-islands-286880.html

De toeristische trekpleister van het eiland is toch echt wel de prachtige baai van Navagio. Je kunt hier enkel en alleen komen met de boot. Los van het feit dat de baai het mooiste deel van het eiland is door de azuurblauwe zee en de schitterende kliffen en rotsen ligt hier ook al sinds 1980 een scheepswrak. Dit scheepswrak is een soort symbool geworden voor de mooie baai. Volgens de verhalen was het schip een smokkelschip dat met sigaretten aan boord op weg was van Turkije naar Italië.

bron: http://www.tuulavintage.com/2013/06/navagio/
bron: http://www.tuulavintage.com/2013/06/navagio/

Zakynthos is ook een prachtig eiland om te snorkelen dan wel te (leren) duiken. Het water is op het gehele eiland extreem helder wat het duiken of snorkelen echt waanzinnig mooi maakt. Bent u nu ook een dierenliefhebber dan heeft u de kans om op dit schitterende eiland de zeldzame Caretta-Caretta schildpadden te zien. Deze schildpadden komen op meerdere plaatsen voor in het Middellandse zeegebied maar toch echt vooral in het zuiden van het eiland Zakynthos. De schildpadden gebruiken het zuidelijke deel van het eiland om op de vele stranden hun eieren te begraven in het zand.

Zakynthos heeft een prachtige ruige kustlijn en mede hierdoor zijn er in de loop van tijd ook veel fabuleuze grotten ontstaan. Een aantal van deze grotten worden ook wel eens de blauwe grotten genoemd. Bij de plaatsen Agios Nikolaos en Skinàri Cape kunt u deze bijvoorbeeld vinden. Doordat het zonlicht weerkaatst op het water ontstaat er een schitterende blauwe gloed op de rotsen. De mooiste kleuren hebben de grotten in de ochtend dus het is verstandig om hiermee rekening te houden mocht je de grotten willen gaan bezoeken.

De mooiste stranden van Zakynthos

Zakynthos heeft erg veel mooi stranden en er zijn toch wel een aantal stranden die echt waanzinnig zijn. Volgens ons is het strand bij de St-Nicolas Bay Vassilikos het mooiste strand. Kort daarachter volgen de stranden bij Xigkia en Porto Zorro, deze zijn ook absoluut schitterend!

Top 5 accomodaties

1. Hotel Al Mare Boutique
2. Villa’s Kookis Village
3. Appartementen Erietta
4. Hotel Bitzaro Grande
5. Appartementen Helena

Aanbiedingen

Aanbiedingen zakynthos