Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verken de Griekse eilanden: eilandhoppen

Rate this post

Honderden eilanden: dat is Griekenland! Naast het al overweldigende vasteland van Griekenland, zijn de eilanden ook echt zo de moeite waard. Bijna zonde om dan op je vakantie maar een van die betoverende eilanden aan te doen. Prima natuurlijk als dat wel oké is voor jou, maar het is zoveel leuker om lekker te gaan eilandhoppen! Zo kun je tijdens je vakantie nog veel meer zien en nog meer doen op de prachtige Griekse eilanden!

Ga toch eilandhoppen: de manier om de Griekse eilanden te verkennen!

eiland hoppen
Simpel gezegd zegt eilandhoppen net zoveel als dat je tijdens je Griekse vakantie, van eiland naar eiland hopt. Je blijft een tijdje op het ene eiland, om dan weer door te steken naar het volgende eiland. Als je voor wat zekerheid wilt gaan, kun je deze reis boeken bij een reisbureau. Zij regelen dan de reis voor je en jij hoeft je wat dat betreft nergens meer druk om te maken. Niks mis mee natuurlijk, maar je kunt ook zelf een reis samenstellen. Dat geeft je vanzelfsprekend meer vrijheid om zelf te bepalen waar je naar toe gaat en hoe lang je daar blijft. Griekenland is overigens het hele jaar goed te bezoeken, maar voor een reisje eilandhoppen zijn er wel een aantal aanraders qua tijd en vervoer.
Het zomerseizoen in Griekenland reikt van half mei tot half september. In deze maanden varen er dagelijkse bootverbindingen tussen de diverse Griekse eilanden. Vanaf september worden de bootverbindingen spaarzamer en begint bovendien de Meltemi-wind te waaien. De Meltemi-wind maakt dat boten veel minder of zelfs niet vertrekken en dat is natuurlijk niet zo fijn voor je reis. Zorg dus, als je er toch voor kiest om in deze tijd te gaan eilandhoppen, dat je je reisschema niet te strak inricht en wat speling inbouwt. Voor een rustigere en goedkopere optie dan het zomerseizoen, kun je beter kiezen voor een tripje in het laagseizoen, dat van in april begint en eindigt in juni. Het weer in Griekenland en op de Griekse eilanden is dan zeker al heel aangenaam: relatief droog, en warm maar niet te heet. Kijk van te voren wel goed hoe je op je bestemming kunt komen, want in het laagseizoen zijn de verbindingen wel minder frequent.
Ben je al blij geworden van de gedachte van een eilandhop-vakantie? Lees dan snel verder, want je zult aangenaam verrast zijn door het feit dat er heel veel verschillende soorten vakanties te ondernemen zijn. Dit komt natuurlijk door het grote aantal eilanden en eilandengroepen.
Hier volgen de eilandengroepen.

De Dodekanesos

dodekanesos
Nabij de kust van Turkije, oostelijk van de Cycladen, vind je de eilandengroep de Dodekanesos. Deze eilandengroepen heeft een redelijk misleidende naam. Het betekent namelijk ’12 eilanden’, maar in de praktijk zijn het er stukken meer dan 12. Deze eilandengroep hoort pas relatief kort weer bij het Griekse vasteland, namelijk pas sinds 1948. Voordat de eilandengroep weer bij Griekenland ging horen, hoorde het bij Italië.
Deze Italiaanse invloed is het duidelijkst terug te zien in de architectuur, want de mensen zijn wel echte Grieken, net als hun cultuur. Kos en Rhodos zijn de bekendste eilanden uit deze groep en trekken ook de meeste toeristen. Maar Patmos, bekend om haar religieuze relevantie, is ook zeker de moeite waard. Het onbekendst zijn Leros, Symi met haar prachtige haven en Kalymos, maar daarom niet minder de moeite waard. Dit geldt ook voor het geweldige vulkaaneiland Nysiros.

De Saronische eilanden

De Saronische eilanden liggen het dichts bij het vasteland van Griekenland, ten zuiden van de hoofdstad van Griekenland, Athene. Dit is een voordeel wanneer je een bezoekje wilt wagen want de reistijd is dus niet zo lang en het vervoer is ook goed geregeld. Daarom is het vooral bij de Saronische eilanden goed mogelijk om een bezoek aan de eilandengroep te combineren met een reisje naar het vasteland van Griekenland. Dit is dan ook precies wat de Grieken zelf ook doen: je zult dus tijdens je bezoek ook zeker genoeg Grieken tegenkomen die hun vrije dagen en weekenden hier komen doorbrengen.
Toeristen hebben de Saronische eilanden nog niet echt ontdekt. Het is zeker een bezoekje waard, want er is zeker genoeg te doen en dus ook nog zeker wel ‘ongerept’ en niet zo massaal als andere eilandengroepen.
Bezoek zeker ook eens het autovrije Hydra, het natuurrijke Poros, het prachtige Spetses of breng een bezoekje aan de vele kloosters en kerken in Aegina, terwijl je geniet van een hand heerlijke pistachenootjes die hier op dit eiland worden verbouwd en geteeld.

Kreta

Kreta
Kreta is waarschijnlijk wel het allerbekendste eiland van Griekenland. Het is tevens het grootste eiland van Griekenland en daarom wordt dit eiland dan ook apart genoemd, omdat je eigenlijk niet met een paar dagen uitgekeken bent op Kreta. Men kent Kreta natuurlijk van de grote uitgangsgebieden zoals Chersonissos en Malia, maar Kreta is nog zoveel meer. De natuur is er prachtig groen en in de schattige vissersdorpjes lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan. Bezoek ook zeker de Samariakloof, de langste kloof van heel Europa.
De mensen zijn lief en gastvrij, het eten is heerlijk. Mocht je nog tijd over hebben na al dit moois, dan is Santorini ook goed te bereiken vanaf Kreta.

De Ionische eilanden

Gelegen aan de westkust van Griekenland: de Ionische eilanden. Deze eilandengroep staat ook wel bekend als de groenste eilanden van Griekenland. De stranden en zee zijn zo prachtig, dat je je bijna in Carabische sferen zult wanen op eilanden zoals Paxos en Lefkas.
De eilanden van de eilandengroep zijn allemaal dunbevolkt en dat is een van de voornaamste redenen waarom de natuur hier mooi en vooral erg ongerept is gebleven. Behalve de prachtige stranden, is het hier ook genieten geblazen van de weelderige groene bossen, de hoge bergtoppen maar natuurlijk ook van de lieve en gastvrije bevolking. Net als de Dodekanesos, hebben de Italianen hier lang geheerst. Ook hier is dat vooral terug te merken in de architectuur, maar ook aan de eetcultuur op de eilanden. Toch zijn deze eilanden echt authentiek Grieks gebleven en kun je hier echt je hart ophalen als je graag een rustige vakantie wil met veel natuurpracht en lekker eten.

De Cycladen

De Cycladen is absoluut de populairste eilandengroep om te komen eilandhoppen. Je treft er namelijk alles wat zo mooi en herkenbaar is aan de Griekse eilanden: de azuurblauwe zee, de prachtige stranden en natuurlijk ook de schattige witte kubuswoningen met de felgekleurde luiken. De zon lijkt ook altijd wel te schijnen op deze eilanden, wat de aantrekkelijkheid natuurlijk nog groter maakt. De eilandengroep in haar geheel ademt een bepaalde sfeer uit maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is om de eilanden een afzonderlijk bezoekje te gunnen. Ga zeker naar Santorini voor de prachtige zonsondergangen, naar de hagelwitte stranden van Naxos en snuif cultuur en religie op Amorgos of Folegandros.

De Sporaden

sporaden
De Sporaden is een kleine eilandengroep, maar daarom niet minder de moeite waard. Ook hier is de natuur prachtig en de zee heeft een diepe groenblauwe tint. Het drukstbezochte eiland is Skiathos, vooral omdat hier een vlieghaven ligt en de stranden zo idyllisch aandoen. Skopelos is het oosten is ook je tijd absoluut waard, met haar prachtige groene heuvels. Wist je trouwens dat hier veel scenes geschoten zijn voor de Hollywoodfilm ‘Mama Mia’? in het oosten ligt Alonnissos, waar je een dichtbegroeid naaldbos treft en bovendien heerlijk kunt duiken in een overweldigende onderwaterwereld. Deze eilandengroep wordt niet en masse bezocht maar is alsnog daarom juist ook wel erg je tijd waard.

Het vasteland van Griekenland

Anders dan de naam natuurlijk doet vermoeden, is het vasteland van Griekenland ook ontzettend leuk voor een ‘hopvakantie’. Griekenland staat bekend als de bakermat van de beschaving en deze rijke historie is zeker nog erg goed terug te zien in het land. Athene is natuurlijk een stad van de wereld en bekend van haar prachtige Akropolis. Denk ook zeker aan Delphi met haar mooie opgravingen en Meteora met haar geweldige rots kloosters.
Het is aan te raden hier voldoende tijd voor uit te trekken: er is namelijk zo vreselijk veel te zien! Griekenland is natuurlijk ook het land van de Olympische Spelen, namelijk in de plaats Olympia. Waan je in vroegere sferen met een bezoekje aan Olympia en ga ook eens naar het amfitheater bij Apidavros. Dit is relatief goed bewaard gebleven en daarom nog steeds heel indrukwekkend.

Een voorbeeld van eilandenhoppen om een impressie te krijgen: