Op naar Rhodos!

Rhodos, het grootste eiland van de eilandengroep de Dodekanesos. Het eiland telt bijna 100.000 inwoners, maar het aantal mensen op het eiland stijgt elk jaar aanzienlijk als het vakantieseizoen weer aanbreekt. Het eiland is al jaren een grote toeristische trekpleister en trekt dan ook jaarlijks duizenden vakantiegangers die toe zijn aan zijn aan vermaak en ontspanning.

content-slider-image

Prachtige stranden kenmerken het beeld van Rhodos, maar laat je zeker niet verleiden tot de gedachte dat dit het enige is dat je zult vinden op Rhodos. De lange en bloeiende vroegere beschaving van Rhodos heeft zo haar sporen nagelaten, die ook vandaag de dag nog te bewonderen zijn. De hoofdstad, die nog uit de middeleeuwen stamt, laat je in middeleeuwse sferen komen en is zeker ook de moeite van het bezoeken waard!

Ook de natuur is rijk en prachtig op Rhodos. Het eiland is groen en zeker niet saai. Bezoek eens de prachtige Mount Philerimos of de vallei van de vlinders. Uiteraard zijn de stranden zelf ook zeker niet mis. Rhodos heeft veel hagelwitte zandstranden en een prachtige azuurblauwe zee.

De indrukwekkende 'Vlindervallei'

De indrukwekkende ‘Vlindervallei’

Rhodos is bovendien ook een erg populaire bestemming voor jongeren, want naast al het natuurschoon kun je ook heel gezellig eten en uitgaan op het eiland! De bars zijn levendig, de discotheken bruisend en verlichten de nacht. Al te meer reden om een lastminute reisje naar dit prachtige eiland te boeken!

Geschiedenis

Rhodos kent een geschiedenis die je zeker als bewogen zou kunnen omschrijven. De beschaving was opmerkelijk en kende lange perioden van welvaart, maar kent helaas ook minstens net zo veel tegenspoed. Talloze volkeren hebben Rhodos overheerst, zoals de Grieken, de Franken, de Perzen, de Saracenen, Arabieren, Venetianen en de Turken. Dit had vooral te maken met de strategische ligging van Rhodos waardoor het een aantrekkelijk stukje land was voor deze volkeren. Deze overheersingen en belegeringen hebben helaas veel verwoestingen, moordpartijen en deportaties tot gevolg gehad.

350px-Colossus_of_RhodesDe moderne geschiedenis van Rhodos zoals wij daar nu kennis van hebben, begint in het jaar 305 voor Christus. Toen werd er, na het vallen van Macedonië, een gigantische kolos van meer dan 30 meter hoog gebouwd in de haven van Rhodos. Door zijn benen voeren de schepen de haven binnen om bij Rhodos aan te leggen. De kolos hoorde dan ook bij de zeven wereldwonderen van de oudheid, maar begaf het helaas na een grote aardbeving.

In het jaar 150 voor Christus werd Rhodos binnengevallen door de Romeinen, die hier flink huishielden. Veel schatten werden geplunderd en verspreiden zich over de hele wereld. Ook vandaag de dag vind je nog over de hele wereld verspreidt deze schatten toch in diverse musea. Pas in 1912 herwon Rhodos haar afhankelijkheid, om in de eerste wereldoorlog bezet te worden door de Italianen en vervolgens werd het eiland binnengevallen door Duitse en Engelse troepen. Het eiland zou uiteindelijk pas na de tweede wereldoorlog, in 1948 haar vrijheid definitief terugwinnen en weer onderdeel worden van het grote Griekenland.

Wat is er allemaal te zien?

Deze geschiedenis en het rijke verleden van het eiland, hebben een duidelijke stempel gedrukt op het eiland en de architectuur van de gebouwen. De invloeden in de oude, middeleeuwse stad zijn divers en tonen de sporen van vroegere buitenlandse overheersing. Je vindt oude moskeeën, Byzantijnse kerken, Turkse baden maar ook de karakteristieke witgekalkte kubushuisjes zoals we die zo kennen van het algemene Griekse eilandbeeld.

In het hartje van de indrukwekkende hoofdstad vind je de met keien geplaveide ‘straat van de Ridders’. Dit is op zichzelf al een bezoekje waard, maar er is nog meer te doen in de hoofdstad. Het paleis van de grote Meesters is zeker je moeite waard, net als de ‘herbergen’ waar vroeger de vooraanstaande Frankische ridders woonden. Het paleis van de grote Meesters is een pronkstuk uit de 14e eeuw en was tevens de verblijfplaats van de Italiaanse dictator Mussolini tijdens de Italiaanse bezetting rond de tijd van de 2e wereldoorlog.

Het dorpje Lindos is ook van groot belang, zeker architectonisch belang. Het ligt op zo’n 55 kilometer van de hoofdstad en ligt bovenop een rots. Het dominerende beeld van het dorp bestaat uit een kasteel, dat gebouwd is door de ridders uit de resten van de Acropolis van de stad.

Rhodos-Lindos

Het prachtige Lindos

Traditioneel zijn de huizen op Rhodos bijna allemaal uit steen, hout en aarde opgetogen. De armeren van Rhodos hadden een huis met slechts één rechthoekige kamer, waar de rijken/rijkeren vaak zelfs twee verdiepingen hadden en veel prachtige decoraties.

Ook een echte aanrader is Kameiros, een schattig antiek dorpje dat niet ver van Rhodos-stad afligt. Het is een Dorische stad die heel oud is, de stad dateert terug tot zo’n 142 voor Christus! Er zijn hier prachtige ruïnes te vinden, bijvoorbeeld van een Dorische Tempel uit de 3e eeuw voor Christus, de resten van een stoa van ruime 200 meter lang en het oudste: de ruïne van de tempel van Athena Polias uit de 6e eeuw voor Christus.

Moskee van Suleiman

Moskee van Suleiman

Ook de gelijknamige hoofdstad van Rhodos is zeker je tijd waard. De archeologische pracht in deze stad is echt heel groot, met overblijfselen van een oude Acropolis, een amfitheater uit de 3e eeuw voor Christus en de resten van de tempel van Pythion Apollo. In het zuiden van Rhodos-stad vind je ook het archeologisch museum, de moskee van Suleiman en zelfs een kleine dierentuin.

Sowieso is er voor de dieren- en natuurliefhebbers genoeg te doen op Rhodos, maar bezoek ook zeker in de zomermaanden (juni/juli/augustus) de vallei van de Vlinders. Het wemelt hier dan van de vlinders.

Zon, zee en lekker uitgaan!

Naast al deze culturele en geschiedkundige pracht is Rhodos ook heel goed geschikt voor een heerlijk ontspannen strandvakantie. Het klimaat is mediterraan, wat de weeromstandigheden op Rhodos eigenlijk altijd wel aangenaam maken. De zomers zijn warm tot erg warm, maar door de aanwezigheid van de zee waait er altijd wel een verkwikkend windje. De winters zijn ook zeker niet koud, al kan er af en toe wel wat neerslag vallen. Deze omstandigheden maken Rhodos daarom ook zeker een zeer geschikte bestemming voor een vakantie in het voorjaar of in het najaar.

De stranden zijn allemaal even mooi, maar accommoderen allemaal een ander doel. De stranden rondom de hoofdstad zijn het drukst, maar verder van de hoofdstad af tref je zeker ook heerlijk rustige stranden waar je uitgebreid kunt zwemmen, zonnen en ontspannen. De stranden zijn bovendien erg geschikt voor talloze watersporten.

rhodos

Rhodos is ook niet voor niets een zeer populaire vakantiebestemming onder jongeren, want naast het heerlijke weertje kun je ook zeer goed uitgaan op de vele uitgaansstroken op het eiland. De cafeetjes zijn ook altijd gezellig en de uitbaters zullen je altijd met open armen binnenhalen. Wanneer je even genoeg hebt van het uitgaan, kun je ook zeker een avondje rustig aan doen. Rhodos biedt namelijk ontspanning én vermaak en daar hoef je ook niet eens uit te kiezen tijdens een vakantie. Je kunt het namelijk prima allebei doen als je dat wilt.

Aanbiedingen Rhodos

Rhodos