Waar ga je heen wanneer je een lastminute naar Griekenland wilt boeken? De hoofdstad van Griekenland is uiteraard Athene, het is de grootste stad van Griekenland en het ligt maar op 4 uur vliegen vanaf Amsterdam. Ideaal dus voor een lastminute stedentrip aan deze stad met zoveel historie. De stad zelf heeft ongeveer 750.000 inwoners en herbergt zeer veel geschiedenis. Voor iedereen die houdt van de oude geschiedenis van de Grieken is deze stad een waar walhalla.
Liefhebbers van de oude geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Athene. De stad heeft namelijk een zeer rijke geschiedenis en een bezoek aan het Parthenon mag dan ook niet ontbreken tijdens uw verblijf in Athene. Het Parthenon staat op de platte Tafelberg de Akropolis naast Athene. De bouw van het Parthenon is gestart in 447 voor Christus en was klaar in 438. Het werd gebouwd om de godin Athena te eren, Athena was de beschermgodin van de stad Athene. Het Parthenon wordt gezien als het belangrijkste bouwwerk uit de klassieke oudheid wat nog staat. Wanneer u het Parthenon wilt bezoeken dan kost dat ongeveer 12 euro, echter het kaartje is voor meer musea geldig in Athene, bewaar uw kaartje dus goed!
Het oudste theater van Europa ligt in Athene tegen de Akropolis aan gebouwd. Het Dionysustheater is het oudste theater van Europa en is gebouwd tussen 342 en 326 voor Christus, hierna bood het plaats voor 17.000 toeschouwers. Op dit moment zijn er alleen nog enkele ruïnes over die men kan bekijken. Vlakbij dit theater ligt nog een theater. Dit Amfitheater, Herodeion genoemd is in 1950 gerestaureerd en teruggebracht naar de oude staat. Hierdoor worden er hier nog wel optredens gegeven, zo hebben hier Frank Sinatra, Luciano Pavarotti en Elton John opgetreden.
Wat ook zeker een bezoekje waard is, is de Agora van Athene. Agora betekent in het Grieks verzamelplaats en dat was deze Agora dan ook. Op dit plein verzamelden de burgers van Athene zich voor allerlei activiteiten zoals handel, festivals of sport wedstrijden. De grote festivals verhuisden later naar het Dionysustheater. Ook werden er op het Agora volksvergaderingen gehouden, het begin van de democratie is dus hier in feite ontstaan. Vandaag de dag ziet het Agora er uit als een park met enkele ruïnes er in. Aan het park is ook het Agora museum gevestigd. In dit museum zijn voornamelijk vondsten te vinden van opgravingen rondom het Agora en van overblijfselen van het gebouw waar het in is gevestigd, de Stoa van Attalus.
Nadat men een bezoekje aan de Agora van Athene heeft gebracht kan men gemakkelijk doorreizen naar de oude tempel van Zeus. Deze tempel was ooit de grootste tempel van Griekenland met 100 meter lengte en 40 meter breedte. De bouw van deze 17 meter hoge tempel ging niet van een leien dakje, men heeft er maar liefst 638 jaar over gedaan. Vandaag de dag is er weinig over van deze imposante tempel. Van de oorspronkelijke 104 zuilen zijn er nog maar 15 over. Men kan gratis deze tempel bezoeken wanneer men het toegangskaartje van de Akropolis nog heeft. Anders kost de entree 2,- euro.
Een stuk minder oud is het Stadion Panathinaiko, het Olympisch stadion van de eerste moderne spelen in 1896. Hoewel het stadion op de fundamenten is gebouwd van het historische stadion van de Panatheense Spelen (330 voor Christus) is het huidige stadion pas in 1895 herbouwd. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken voordat hij de reis naar de huidige locatie van de spelen maakt. In het stadion ligt een atletiek baan die bijzonder is door zijn aparte vorm. In tegenstelling tot de normale 400 meter atletiek banen is deze baan maar 235 meter lang. Verder is deze baan ook zeer smal waardoor hij een soort haarspeldvorm heeft, hierdoor is de baan niet geschikt voor atletiekwedstrijden. Tijdens de Olympische spelen van Athene in 2004 heeft men het