Typisch Grieks

Griekse tradities!

Bent u van plan om binnenkort lekker een lastminute vakantie te boeken naar het mooie Griekenland? Dan is het wel leuk als je al iets af weet van de Griekse tradities en gewoontes. In deze blog kunt u hier alvast alles over lezen!
De Grieken zijn gek op muziek en gezelligheid en bij feesten houden ze ervan om te dansen. Elke streek in Griekenland heeft wel zijn eigen volksdans waardoor de dans op veel plaatsen wel verschilt. Bij de Griekse dans zullen echter de meeste mensen aan de Sirtaki denken, die wereldberoemd werd doordat die in 1964 getoond werd in de film Zorba de Griek.

bron: http://www.greeksongs-greekmusic.com/greek-folk-music-greek-folk-songs/

Een reden om naar Griekenland op vakantie te gaan is het mooie weer. Nu hebben de hoge temperaturen natuurlijk ook wel enkele nadelen. In Griekenland is het op het heetste moment van de middag zo warm dat de Grieken voor een paar uur pauze nemen. Meestal duurt deze pauze van twee uur in de middag tot zo’n vijf uur in de middag. Deze pauze wordt in Griekenland de mesimeri genoemd en bijna alle winkels zijn dan dicht. De meeste Grieken gaan in de mesimeri lekker even warm eten en het wordt als onbeleefd gezien om mensen dan te storen. Een voordeel van de mesimeri is wel dat de winkels in de avond langer open zijn!

Je moet niet gek opkijken als je in Griekenland een café binnenstapt en er is een felle discussie aan de gang. Griekse mannen houden er namelijk van om samen te komen en onder het genot van een kopje koffie het laatste nieuws te bespreken. Zo’n café waar de Griekse mannen samen komen wordt ook wel een kafenion genoemd. Een saillant detail is dat zeker vroeger de kleur van een kafenion aangaf welke politieke partij de eigenaar aanhing. Zo konden gelijkgestemden elkaar makkelijk vinden en werden mogelijke ruzies alvast voorkomen.

bron: https://www.flickr.com/photos/yanni48/2866060742/

bron: https://www.flickr.com/photos/yanni48/2866060742/

Als je in Griekenland rondloopt zal het je opvallen dat veel mensen een soort kralenkettinkje in hun handen hebben. Dit is een ketting van een oneven aantal kralen en wordt een komboloi genoemd. Hoewel de komboloi in haast iedere souvenirwinkel ook te koop is voor enkele euro’s zal je een Griek nooit hiermee zien lopen. Grieken hebben nog de echte komboloi die met hand worden gemaakt van amber. Grieken gebruiken de komboloi als een middel tegen stress en volgens de Grieken zorgt de komboloi ook voor geluk in het leven. Een authentieke komboloi kan wel zo’n duizend euro kosten.

bron:  http://www.culturetaste.com/Worry-Beads-Komboloi-Lapis-Lazuli-Gemstone-Barrel-p1178.html

bron:
http://www.culturetaste.com/Worry-Beads-Komboloi-Lapis-Lazuli-Gemstone-Barrel-p1178.html

Zoals in veel Zuid-Europese landen hebben de Grieken een andere verhouding met het begrip tijd. Grieken doen het allemaal iets rustiger aan en het is helemaal niet raar als iemand wat later op een afspraak komt. Wat betreft etenstijden bestaat er ook een groot verschil met hoe wij dat gewend zijn in Nederland. Waar in Nederland iedereen om zes of zeven uur gaat avondeten gaan de Grieken pas zo rond negen uur avondeten. Ben je dus van plan om te gaan eten in een authentiek Grieks restaurant dan kan je beter wat later gaan!

Leave a Reply