Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nieuwe opkomende stad Sitia in Griekenland

Rate this post

Je hebt er vast nog nooit van gehoord, Sitia een stad in het oosten van Kreta. Sitia is de grootste stad aan de oostkust van Kreta en heeft een eigen luchthaven. Voor liefhebbers van Griekenland is Sitia waarschijnlijk nog een onbekend stadje, maar de stad staat toch echt op het lijstje van de 10 grootste steden op Kreta. Sitia heeft ongeveer 12.000 inwoners en is een echte havenstad. Sitia is vanaf veel verschillende andere eilanden rondom Kreta te bereiken. Daarnaast heeft Sitia sinds 2005 een eigen vliegveld. Dit maakt het gemakkelijk om hier naartoe te reizen, de busreis van twee tot vier uur vanaf Kreta airport is dan overbodig.

Geschiedenis Sitia

De eerste grote gebeurtenis op Sitia vindt plaats in 1508. Toen werd de stad getroffen door een enorme aardbeving. Dertig jaar later (in 1538) wordt Sitia, of wat daar van overgebleven was na de aardbeving, geplunderd door een zeerover genaamd Barbarossa. Na de plundering werd de stad in brand gestoken. Meer dan 300 jaar later vestigen zich een aantal boeren in de geplunderde stad.
Tegenwoordig is Sitia een stad, gebouwd tegen een heuvel. Hieromheen ligt een haven met veel eetgelegenheden (tavernes) en een zandstrand van bijna 3 kilometer.
Een aantal bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je naar Sitia gaat zijn het Venetiaanse fort Kazarma, het archeologisch en historisch volkskunst museum en een tweetal kloosters.

Sitia boulevard
Sitia boulevard

Venetiaans fort Kazarma

Het fort is een prachtige plek om goed over de stad uit te kijken. Het fort ligt namelijk bovenop de heuvel waartegen Sitia gebouwd is. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad en de regio die hieromheen ligt. Het fort is oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw en het heet in het Italiaans Casa Di Arma, dat letterlijk huis van het leger betekent

Musea Sitia

De twee musea nemen je mee terug naar de jaren 1870, het jaartal waarin de eerste boeren een nederzetting vestigden. In de musea is te zien welke hulpmiddelen de boeren gebruikten voor de landbouw. In het archeologisch museum krijg je letterlijk te zien hoe de boeren toentertijd leefden. In het volksmuseum zie je de geschiedenis van het volk dat sinds de ontdekking op het eiland heeft geleefd.

Klooster Toplou

Een van de weinige gebouwen die zijn overgebleven na de aardbeving en plundering is het klooster van Toplou. Dit klooster stamt uit de 15e eeuw en ligt op zo’n 20 minuten rijden van Sitia.
Het klooster had eerst een andere naam. Het klooster heette namelijk eerst Panagia Akrotiriani dat letterlijk maagd Maria van de Kaap betekent. De naam is verandert omdat het klooster kannonen gebruikte om zich te weren tegen piraten en de Turken, iets dat het klooster onderscheidt van andere kloosters.

Beste tijd

Een perfecte periode om naar Sitia te gaan is rond 20, 21 en 22 september. Tijdens deze drie dagen vindt een festival plaats. Dit festival is in het leven geroepen om lokale producten uit de omgeving te promoten. Onder deze producten vallen extra virgin olijfolie, honing, tsikoudia en wijn.

Sitia Stad en strand
Sitia stad