Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Griekenland staat bekend om zijn oudheid en typische architecturale bouwwerhodosrken. De Grieken hebben een prachtige maar typische architectuur en is daarom ook altijd goed te herkennen. Al in de oudheid waren de Grieken goede bouwers en ontwierpen en bouwden zij prachtige tempels en andere openbare gebouwen. Voorbeelden hiervan zijn onder anderen het Parthenon in Athene, Zeustempel van Olympia, Erechtheion en de Tempel van Poseidon, Paestum in Italië.

 

Pre-Helleense

Er zijn meerdere periodes van verschillende soorten architectuur geweest. Zo kennen we de pre-Helleense architectuur waar ondanks vele opgravingen weinig over bekend is. Het Knossos is een van de bouwwerken die in deze periode is gebouwd. Het is een complex paleis op Kreta van meerdere verdiepingen en stamt af van de Minoïsche en Myceense architectuur.

Archaïsche periodeZuilen

Al vanaf de 8ste eeuw voor Christus begonnen de Grieken met het bouwen van tempels voor de goden die zij aanbeden, zo ontstond de ontwikkeling van de bouwkunst. In eerste instantie werden de bouwwerken gebouwd met leem of baksteen en werden de daken en de zuilen gemaakt van hout, later kwamen zij tot de conclusie dat zij beter de duurdere materialen zoals marmer of kalksteen konden gebruiken.

Klassieke periode

Tijdens de klassieke periode van de architectonische wonderen van de Grieken werd er gezocht naar de perfecte en ideale verhoudingen. Tempels zoals het Parthenon werden in deze gulden snede tijd gebruikt.

Hellenistische periodeionisch

De Hellenistische periode is parallel te trekken met de Griekse beeldhouwkunst. Er wordt in deze periode gezocht naar gebouwen die niet hoefden te voldoen aan de ongeschreven regels van de architectuur zoals de gulden snede. De grotere vormenvrijheid werd de standaard voor profane bouwwerken. Naast gymnasia en theaters verrezen er ook bibliotheken, badhuizen, renbanen en paleizen van vorsten. De laatste groep begreep de impact en de kracht van de architectuur zoals de Grieken deze
gebruikten, ze gebruikten het om hun macht te tonen.

Griekse bouwstijlen

De Grieken hebben als het ware drie verschillende bouwstijlen gekend. De Dorische bouwstijl, de Ionische bouwstijl en de Korintische bouwstijl. Iedere bouwstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo is de Dorische bouwstijl erg zwaar en sober. De zuilen heeft geen voetstuk, loopt een beetje bol en beneden is de zuil breder dan bovenaan. Wanneer er wordt gekeken naar de Ionische bouwstijl is het te zien dat het slanker en fijner versierd is. De zuilen zijn smaller en mooier versiert met bijvoorbeeld spiraalvormige voluten die aan het einde van de zuil zijn gemaakt. De Korintische bouwstijl is een variant op de Ionische. Het verschil zit hem voornamelijk in de gedetailleerde en gedecoreerde bovenstukken van de zuilen. De Korintische bouwstijl kan je naast de Hellenistische periode leggen, er werd vormvrijer gebouwd en bedacht zoals bij de onderstaande tempel.

wijfies