Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Itháki is een klein eilandje in de Ionische zee en maakt deel uit van de prachtige Ionische Eilanden. Hoewel dit eiland vrij klein is, zijn er enkele bezienswaardigheden van grote historische waarde te vinden.

Griekse mythologie

Volgens de Odyssee, een episch dichtwerk van de Griekse dichter Homeros, was Odysseus de koning van dit eiland. Op dit eiland woonde Odysseus samen met zijn vrouw Penelope in een groot paleis. Vlak nadat ze een kind krijgen (Telemachos), wordt Odysseus opgeroepen om mee te vechten in de Trojaanse oorlog. Hij laat voor zijn vertrek zijn vrouw beloven dat ze, als Odysseus niet teruggekeerd is voor Telemachos een baard op zijn kin heeft, een nieuwe man zal kiezen. Tijdens de Trojaanse oorlog, die zich omstreeks 1184 v.Chr. afspeelde, was Odysseus een belangrijk persoon. Na 10 jaar oorlog beseften de Grieken dat ze niet konden winnen van de Trojanen. Hierop bedacht Odysseus een list; het grote houten Paard van Troje.

Bezienswaardigheden

Vlakbij Stavrós ligt het dorpje Pilikáta. Op deze plek zijn ruïnes gevonden van een oude nederzetting. In 1930 zijn hier door de Engelsen opgravingen gedaan, waarbij zij prehistorische scherven en de overblijfselen van een oude muur vonden. Het grootste gedeelte van deze muur was echter ingestort en de stenen ervan waren hergebruikt voor andere gebouwen en muren die tegen de heuvel werden gebouwd. Er wordt gezegd dat op deze plek het mythische paleis van Odysseus stond. Hoewel recente opgravingen suggereren dat het paleis wellicht op een andere plek stond, gaan de opgravingen hier wel door. Zo zijn er diverse belangrijke vondsten gedaan die worden tentoongesteld in het Archeologische Museum van Stavrós.

De grot van de Nimfen

Een andere plek die sterk veronden is met de Griekse Mythologie en de verhalen van Odysseus, is de grot van de Nimfen. Deze grot ligt ten westen van Vathí. In de verhalen wordt gezegd dat Odysseus in deze grot zijn geschenken van de Phaceacianen verborg na zijn terugkomst uit Troje. Archeologische vondsten suggereren dat dit inderdaad de grot zou kunnen zijn waar Homerus in zijn verhalen naar verwijst.

bron

De bron van Arethusa

In het zuiden van het eiland ligt de bron van Arethoúsa. Ook deze plek wordt in de verhalen van Odysseus benoemd. Odysseus zou hier na aanwijzingen van de godin Athena vermomd als bedelaar zijn heengegaan om de herder Eumaeus te ontmoeten. Boven de bron is een grote, steile rots te zien die Korax wordt genoemd, wat ook wel raaf betekend. De bron is te voet bereikbaar en de wandeling er naartoe duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

 

Paleochóra

paleochora-22

Hoog in de bergen van Itháki leidt een pad naar het verlaten dorp Paleochóra. Paleochóra betekent letterlijk oud dorp. Tijdens de Middeleeuwen en aan het begin van de Venetiaanse periode was dit de hoofdstad van Itháki. Paleochóra ligt op zo’n 3 kilometer afstand van Vathí en bestaat tegenwoordig alleen nog uit restanten van lang vervlogen tijden.Het duidelijke gebrek aan mainstream tourisme op Itháki, in combinatie met de mythlogische verhalen, maakt Itháki het bezoek waard. Hoewel veel mensen van Itháki hebben gehoord, zijn er weinig mensen die er ook daadwerkelijk zijn geweest. Voor degene die dit wel besluiten te doen is hun beloning een rustig, sterk traditioneel Grieks eiland, bergachtig en schilderachtig, met een aantal zeer mooie dorpjes en dunbevolkte stranden.